De beurskoersen van de banken krijgen weer flinke klappen. Een tweede ronde van kapitaalinjecties door de overheid kondigt zich aan. Alleen zo kan het vertrouwen hersteld worden.

Als de heide droog staat, is een lucifer voldoende om alles in lichterlaaie te zetten. Het vertrouwen in de banken is nog altijd niet teruggekeerd, en dan is het kleinste gerucht voldoende om de koers van het aandeel te laten imploderen.

Bank- en verzekeringsgroep KBC maakte het de voorbije dagen mee: een ratingagentschap zou een negatieve beoordeling gaan uitspreken over de herverpakte kredieten, in Rusland zouden de zaken ook niet zo goed gaan nadat de roebel tot het laagste punt in tien jaar was gedaald en de referentieaandeelhouder KBC Ancora zou mogelijk gedwongen zijn om zijn belang in KBC af te bouwen. Allemaal ‘zou’, maar het gevolg was wel dat het aandeel twee dagen na elkaar telkens ongeveer 20 procent verloor. En dat ondanks een mededeling van KBC dat het allemaal voorbarig en zeker niet zo erg was.

Maar dit is geen Belgisch verhaal, het is in de financiële sector overal weer pompen of verzuipen. Zo moest Deutsche Bank als eerste dit jaar gigantische verliezen opbiechten: in het vierde kwartaal van 2008 werd 4,8 miljard euro verlies geboekt. Zelfs de oerdegelijke Brits-Aziatische bankgigant HSBC, die tot nu toe stevig overeind bleef, deelt in de klappen, want er is sprake van een halvering van het dividend en een kapitaalverhoging met 30 miljard dollar om de balans weer in orde te krijgen. Dat zijn geen goede voortekenen voor de resultaten van alle andere banken, die de volgende weken en maanden bekendgemaakt moeten worden.

De Britse regering kondigde alvast een nieuw omvangrijk hulppakket voor banken aan, en de regering wil zich tegen een vergoeding garant stellen voor een groot deel van de ‘slechte’ leningen van de banken. Bij de nieuwe kapitaalinjectie zou het gaan om een bedrag van 200 miljard pond. In ruil daarvoor worden de banken contractueel verplicht meer geld uit te lenen aan nieuwe klanten. Bij de vorige kapitaalinjectie door de overheid gebruikten de banken de overheidssteun vooral om hun financiële reserves op peil te houden, niet om nieuwe leningen te verstrekken, zoals de Britse regering had gehoopt.

De Amerikaanse centrale bank meldde vorige week dat ‘de financiële sector nog lang niet de bodem bereikt heeft’. Fed-voorzitter Ben Bernanke waarschuwde zelfs dat een duurzaam economisch herstel uitgesloten is zonder een nieuw ronde van kapitaalverhogingen in de bankensector.

Wanneer een bosbrand met hoge snelheid voortraast, helpt zelf wat blussen met een tuinslang niet. Ook niet als het een heropflakkerende bosbrand is. Dan moet je de blusvliegtuigen erbij roepen, die met hun bakken water hopelijk doeltreffend de hel te lijf gaan. Zo zal het ook in de finan-ciële sector moeten gebeuren, voor de tweede keer: sussende persmededelingen zullen jammer genoeg niets oplossen, de regeringen zullen opnieuw te hulp moeten snellen. Het zou naïef zijn te denken dat België daaraan zal ontsnappen.

door Ewald Pironet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content