Coronavaccins stimuleren de ontwikkeling van antistoffen in de neus.

Het coronavirus dringt ons lichaam voornamelijk binnen via de neus. Wetenschappers kijken dus met argusogen naar wat het virus aanricht in het reukorgaan, in de hoop er inzichten uit te puren die nuttig zijn in de strijd tegen de pandemie.

Zo onderzocht een ploeg met onder meer neus-, keel- en oorarts Philippe Gevaert (UZ Gent) of er in de neus al antistoffen tegen het virus worden aangemaakt. De onderzoekers bekeken de reacties van mensen vlak voor hun eerste vaccinatie en na hun tweede. De resultaten verschenen in het vakblad Allergy.

Uit de analyses bleek dat bij 78 procent van de proefpersonen antistoffen in de neus waren gevormd. Er waren wel verschillen naargelang het vaccin dat ze hadden gekregen: een Pfizerprik leverde een reactie op bij 96 procent van de deelnemers, bij een injectie van AstraZeneca was dat 59 procent.

Neus-, keel- en oorarts Laura Van Gerven (UZ Leuven) en haar collega’s schrijven in Cell dat het coronavirus in de neus bijna uitsluitend steuncellen in het slijmvlies infecteert, en niet de zenuwcellen die geurprikkels oppikken en doorgeven. Ook het reukcentrum in de hersenen blijft gespaard. Dat is goed nieuws, want het impliceert dat herstel van de reukzin na een infectie mogelijk en zelfs waarschijnlijk is.

De steuncellen zijn essentieel voor de voeding van de zenuwcellen. Wanneer ze worden uitgeschakeld, kan dat leiden tot tijdelijk reukverlies. Gelukkig maakt ons lichaam aan de lopende band nieuwe steuncellen aan. Dat bevordert het herstel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content