Het hoofdstuk cultuur, jeugd, sport en media in het Vlaamse regeerakkoord is lijvig. Dat is hoopgevend.

De onderhandelaars van SP.A, CD&V en N-VA hebben voor een trendbreuk gezorgd. In tegenstelling tot vroeger, bevat dit Vlaamse regeerakkoord een uitzonderlijk uitgebreid cultuurhoofdstuk.

Het interessante aan deze boterham van negen pagina’s (inclusief sport en media) is dat men niet vertrekt vanuit een luxueuze budgettaire situatie. De klemtoon ligt dus niet zozeer op een hele reeks nieuwe dure initiatieven, maar wel op het verfijnen van de huidige regelgeving. Daarnaast zijn er een aantal hoopgevende intentieverklaringen.

De volgende Vlaamse regering blijft cultuur, jeugd en sport zien als een middel om de levenskwaliteit in Vlaanderen te verhogen. Daarbij blijft de kern van het vorige beleid centraal: maatschappelijk engagement, participatie, interculturaliteit en sociale cohesie.

Nieuw is dat er een inventaris komt van de private en publieke infrastructuur. Naar analogie met het Sportinfrastructuurfonds moet er ook voor de culturele sector een systeem van cofinanciering komen van de Vlaamse, lokale/provinciale overheden en de private partners. Onderhouden van bestaande gebouwen is daarbij prioritair. Nieuwe grote concertgebouwen of musea komen er niet. De realisatie van de Waalse Krook in Gent blijft overeind. Wat ooit het Muziekforum heette, wordt nu een Vlaams Instituut voor de Archivering en Ontsluiting van het Audiovisueel Erfgoed.

Aan erfgoed wordt trouwens veel aandacht besteed, ook in het kader van het toerismebeleid.

Veel kan ook verwacht worden van de geplande samenwerking met de federale instellingen zoals het Paleis voor Schone Kunsten. Die beheren de grootste kunst- en erfgoedcollecties van het land. Er komen ook duidelijke afspraken met de grote cultuurinstellingen (opera, Filharmonie…).

Zeer boeiend zal ook de evaluatie van het Kunstendecreet worden. Dat moet nauwer aansluiten bij het decreet lokaal cultuurbeleid. De positie van de stads(jeugd)theaters (Toneelhuis, NTGent, KVS…) moet worden herbeoordeeld. Voor het eerst sinds het ministerschap van Luc Martens (CD&V), half jaren negentig van de vorige eeuw, zal ook het beoordelingssysteem (experts die de minister adviseren) kritisch worden geanalyseerd. Nu is er vaak kritiek op de ‘wereldvreemde’ adviezen.

CultuurInvest wordt uitgebreid en er wordt ook een systeem van gemengde financiering uitgewerkt. Zo kunnen ‘commerciële’ initiatieven toch subsidie krijgen in een opstartfase.

Het hoofdstuk media bevat een interessant punt over perssteun. Die zal worden gekoppeld aan voorwaarden die de pluriformiteit versterken en die de kwaliteit en de redactionele onafhankelijkheid verhogen. Advertenties van de overheid zullen niet langer zomaar worden geplaatst, maar passen in een convenant met de persbedrijven.

De beheersovereenkomst met de VRT zal opnieuw worden bekeken. De openbare omroep zal zijn aanbod gratis ter beschikking moeten blijven stellen en marktconforme contracten moeten sluiten met productiehuizen. De regionale omroepen mogen hopen op structurele subsidies.

Een vette kluif dus voor de volgende Vlaamse regering. Maar eerst moet er worden bespaard. Zo’n tien procent op de werkingsmiddelen, zo wordt gezegd. Er weerklinkt al tandengeknars in de coulissen.

door Karl van den Broeck

De volgende Vlaamse regering blijft cultuur, jeugd en sport zien als een middel om de levenskwaliteit in Vlaanderen te verhogen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content