Een harde les

© GF
Peter Vandeweerdt

Kate Royal verkent de liefde in folksongs en klassiekers.

Talloos zijn de grote zangeressen en zangers die naast grote operarollen ook recitals geven en ze bovendien op cd zetten, meestal rond een al dan niet goed uitgewerkt thema. Kampioene is natuurlijk Cecilia Bartoli, die dit jaar met Sospiri echter vooral aan (hoogwaardige) recyclage deed. Van Joyce DiDonnato komt deze maand de opname Diva, divo uit, die we wellicht later verkennen. Ook echt toegewijd aan het recital is de Engelse lyrische sopraan Kate Royal.

Haar kersverse nieuwe heet A lesson in Love. Een wat wrange les in vier delen, ondervonden door een jonge vrouw. Als jong meisje wacht ze (de opener is het cabaretliedje Waitin van William Bolcom) smachtend, maar op een onwerkelijk beeld – ze is verliefd op de liefde zelf. Dan volgt de ontmoeting met de geliefde, in het begin nog als vluchtige verschijning, maar algauw gaat het er stomender toe. Dat loopt uit op een huwelijk, vooraf met angstige verwachting, later in een koesterende omarming die eindigt in extase. En ten slotte is er – onafwendbaar, lijkt het – het verraad van de geliefde en de reactie van de bedrogen vrouw in alle mogelijke registers: van verdenking over bitterheid tot wilde wraakgevoelens. Er wordt afgesloten met hetzelfde nummer als in het begin, nu met een nieuwe, melancholische bijklank.

Royal heeft een bijzonder krachtige stem en een fantastische techniek die af en toe net iets te veel de bovenhand haalt op A Lesson in Love. Bovendien klinkt ze in het hoogste register een tikje toegeknepen: ze kiest veeleer voor volume dan voor subtiliteit. Dat werkt zonder twijfel uitstekend op het podium, maar op de cd geeft het een typische kleur die sommigen erg zullen appreciëren en anderen minder.

Het sterkste van deze cd is wel de intelligente uitwerking van het hierboven beschreven programma. De keuze van de meestal erg korte liederen is bijzonder knap. Er werd gegrasduind in het Franse, Duitse en Engelse repertoire van de voorbije twee eeuwen, van hoogromantiek (Schuberts Gretchen am Spinnrade) over impressionisme (het heerlijk mysterieuze Apparition van Debussy) tot modern (de Britten-bewerking van O Waly Waly). Dat laatste is een traditional, en net dat maakt deze cd uniek: de oorsprong van de dertig liedjes is bijzonder divers maar vormt toch een perfecte eenheid. De teksten zijn poëtisch, grappig, speels, theatraal, maar allemaal meesterlijk. Heel knappe pianobegeleiding van Malcolm Martineau, ook.

A Lesson in Love is misschien net te gesofisticeerd voor een heel breed publiek, maar fris en heerlijk subtiel voor wie er zich in wil verdiepen.

KATE ROYAL, MALCOLM MARTINEAU (PIANO), A LESSON IN LOVE, EMI CLASSICS.

Peter Vandeweerdt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content