Een flauwte? Niets om flauw over te doen!

© istock

Een flauwte (ook wel appelflauwte, syncope of flauwvallen genoemd) is een kort en plots bewustzijnsverlies dat optreedt als gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen, een vertraging van het hartritme of een tekort aan vocht in het lichaam. Dat zuurstoftekort ontstaat door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

Een flauwte doet zich voor als reactie op pijn, uitputting of emotie (zoals angst of het zien van bloed), en bij warmte, drukte of lang rechtop staan.

Doorgaans is een flauwte onschuldig. Een slachtoffer kan ook het bewustzijn verliezen door ernstiger problemen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij hartproblemen, een hoofdletsel, een beroerte…

Wat stel je vast?

Het slachtoffer wordt bleek, voelt zich zwak en duizelig en ziet zwarte vlekken of sterretjes voor de ogen. Soms hoort hij geruis, moet hij geeuwen, heeft hij het warm, zweet hij en voelt zijn huid koud en klam aan. Het kan dat hij misselijk is en tintelingen voelt in de vingers. Uiteindelijk verliest hij het bewustzijn en valt neer.

Dit doe je

– Als je de flauwte ziet aankomen, ondersteun het slachtoffer dan bij het vallen zodat hij zich niet verwondt.

– Leg het slachtoffer plat op de grond.

– Zorg voor frisse lucht.

– Maak kledij los die de ademhaling kan hinderen.

– Controleer het bewustzijn, open de luchtweg en controleer de ademhaling.

– Laat het slachtoffer na het bijkomen, nog even liggen. Laat het pas geleidelijk aan rechtop zitten.

– Voorzichtig opstaan kan pas wanneer het slachtoffer zich opnieuw goed voelt.

– Ga naar een arts als de flauwte herhaaldelijk optreedt of als dat gebeurt zonder merkbare oorzaak.

– Komt het slachtoffer niet bij binnen de 2 minuten, alarmeer dan de hulpdiensten via het telefoonnummer 112.

Eerste hulp leren is niet moeilijk. Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt alle info op www.rodekruis.be.

Bodytalk TIP

Als het slachtoffer van een flauwte niet bijkomt na 2 minuten, gaat het niet om een flauwte maar is de situatie ernstiger. Alarmeer dan de hulpdiensten via 112.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content