De databank van de Europese Unie houdt ermee op.

De zeer praktische en bovendien gratis Echo-databank van de Europese Commissie houdt er vanaf 1 oktober mee op. Robert Verrue van de Europese Commissie in Luxemburg stuurde alle geregistreerde gebruikers een gestencild briefje met de mededeling dat Echo diende om het bewustzijn in verband met een aantal Europese programma’s te ontwikkelen en zo informatiediensten te stimuleren.

De Echo-databank was jarenlang een rijke bron aan meertalige informatie – ook Nederlandstalige – over al wat de Europese Unie deed of plande. In tegenstelling tot andere diensten van de commissie, moesten gebruikers niet diep in hun geldbuidel tasten. Studenten en wakkere burgers konden hun plezier niet op. Zeker toen Echo via het Internet bereikbaar werd. Voordien moesten gebruikers zich registreren en via een modem met een computer inbellen in Luxemburg. Enkele minuut jes zoeken draaide zo algauw uit op forse telefoonrekeningen.

Sinds 1996 stond Echo dus ook op het Internet en bereikte het meer dan veertigduizend geregistreerde klanten (los van de duizenden occasionele bezoekers op

het Internet).

Directoraat Generaal XIII (informatietechnologie) houdt er dus mee op. De TED-databank met alle openbare aanbestedingen blijf minstens tot het eerste kwartaal van 1999 beschikbaar via de Echo-infrastructuur. Die dienst is tot nader order dan ook betalend, maar zelfs daar zou na 1998 verandering in kunnen komen.

The I*M Guide-databanken blijven eveneens bestaan, maar alleen op het Internet. De databank voor vertalers Eurodicautom plooit ook terug op het Internet. Alle toegang die niet via het World Wide Web plaatsvindt, verdwijnt. Eurodicautom dankt zijn voorlopig voortbestaan uitsluitend aan de fondsen van het MLIS-programma ( Multilingual Information Society). Al de rest – en dat was bijzonder veel informatie – verdwijnt onherroepelijk van het Internet, terwijl de alternatieven voor het Internet zoals X.25, ISDN of modemverbindingen sowieso allemaal opgedoekt worden).

Eigenlijk is het jammer dat overheden steeds meer oordelen dat burgers en andere belastingbetalers alleen recht op informatie hebben als er met geld over de brug wordt gekomen. Het verdwijnen van Echo zal de transparantie van de Europese Unie zeker niet ten goede komen.

www.ted.lu

www.echo.lu

Lode Goukens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content