Ann Peuteman

Tegenwoordig duiken er evenveel meningen over de VRT op als er politieke partijen zijn. En evenveel verborgen agenda’s.

‘De VRT heeft goede punten, maar zijn gedrag laat soms te wensen over.’ Zo vatte Vlaams parlementslid Dany Vandenbossche (SP.A) de positie van de openbare omroep onlangs samen in de commissie Media. Hetzelfde kan worden gezegd van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA), die als een olifant in de porseleinkast van de VRT tekeergaat. Terwijl gedelegeerd bestuurder Tony Mary zijn anti-Bourgeois-campagne voortzette, ving de minister afgelopen vrijdag bot op de ministerraad. Niemand bleek hem te willen volgen in zijn plannen om de raad van bestuur van de VRT meer bevoegdheden te geven ten nadele van de gedelegeerd bestuurder. Razend was hij dat zijn collega-ministers ‘op hun woord terugkwamen’. Hij had het nochtans kunnen weten.

De werkgroep met vertegenwoordigers van alle Vlaamse meerderheidspartijen die zich sinds eind augustus onder leiding van Bourgeois’ kabinetschef Mark Andries over het ontwerp buigt, had geen compromis gevonden. Het plan om de openbare omroep in het kader van het Beter Bestuurlijk Beleid in het keurslijf van een zogenaamd extern verzelfstandigd agentschap (EVA) te dwingen, was wel afgevoerd. Maar over de verhouding tussen de raad van bestuur en de gedelegeerd bestuurder raakten ze het niet eens.

Volgens Bourgeois leken zijn coalitiepartners twee weken geleden plots wél op dezelfde golflengte te zitten tijdens een vergadering van de partijvoorzitters, die eigenlijk over de heisa rond de provinciegouverneurs ging. Net daarvoor had Mary een e-mail met zijn visie op de beheersstructuur naar alle partijhoofdkwartieren gestuurd, inclusief de oppositiepartijen Groen! en Vlaams Belang. Mary gaf zijn secretaresse de schuld voor de vergissing – ook toen bleek dat de e-mail van zijn privé-adres was verstuurd – en bood de minister zijn excuses aan. Bourgeois was verbolgen en hoopte van zijn coalitiepartners hetzelfde.

Tijdens die samenkomst van de partijvoorzitters zou SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte gesuggereerd hebben dat hij misschien toch zou willen meewerken aan Bourgeois’ plannen. ‘Niets daarvan’, luidt het vandaag bij de SP.A. ‘Wij zijn alleen bereid om verder te práten. We zien het niet zitten om de huidige bevoegdheidsverdeling om te keren, maar er zijn nog andere scenario’s mogelijk.’ Kartelpartner Spirit nam ondertussen wel een onmiskenbare bocht. Hoewel Vlaams parlementslid Bart Caron in de werkgroep had laten verstaan dat Spirit Bourgeois zou steunen, deed Vlaams minister Bert Anciaux vrijdag een heel ander verhaal op de ministerraad. Het is geen geheim dat Anciaux Mary’s droom van digitale netten deelt – zij het dan vooral voor zijn bevoegdheden Cultuur, Brussel en Sport. Eind vorige week ondertekenden ze samen trouwens nog een overeenkomst voor het nieuwe Eén-programma Vlaanderen Sportland.

Ook VLD-voorzitter Bart Somers zou tijdens de vergadering van de partijvoorzitters de deur op een kier hebben gezet voor de plannen van Bourgeois. Voormalige minister van Media Dirk Van Mechelen (VLD) had op dat moment echter al de bijzonder scherpe uitspraken over zijn opvolger gedaan die vorige week in Knack verschenen. Sindsdien is de liberale weerstand tegen een aanpassing van de beheersstructuur in alle heftigheid opgelaaid. Door logecamaraderie, luidt het in de wandelgangen. Door de vriendschap tussen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) en Tony Mary, is de uitleg. Dat vooral Van Mechelen zich er met hand en tand tegen verzet, staat wellicht niet helemaal los van het feit dat hij degene was die het mysterieuze contract van Mary destijds heeft onderhandeld. Kwatongen beweren dat hij er alle baat bij heeft de kleine lettertjes van dat contract uit de kranten te houden.

Vrijdag werd dus duidelijk dat de VLD en de SP.A niet van plan zijn om Bourgeois zomaar de poten van onder Mary’s stoel te laten wegzagen, en zijn kartelpartner CD&V is niet bereid daar een halszaak van te maken. Vandaar wellicht Bourgeois’ gênante liefdesverklaring aan het adres van Mary vorige week in Morgen beter. Een paar uur eerder had hij de gedelegeerd bestuurder voor het eerst onder vier ogen over zijn ontwerp gesproken. Er werd besloten om de juridische dienst van de VRT samen met kabinetschef Mark Andries een compromis te laten uitwerken. Het kamp-Bourgeois is alvast gewapend met een rapport van MeesPierson Governance Services waaruit blijkt dat de voorstellen aan de regels van deugdelijk bestuur beantwoorden. Bovendien hebben ze een kostbare pasmunt in handen: Mary’s bede voor 200 miljoen euro extra. Mary kan dan weer bogen op een geslaagde aanval op Bourgeois’ geloofwaardigheid. En de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst moeten nog goed en wel beginnen.

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content