Ann Peuteman

De invoering van het nieuwe kiesdecreet wordt een gênante sukkelgang.

‘Een aanfluiting van de democratie is het om de spelregels nog te veranderen aan de vooravond van de verkiezingen!’ Geschandaliseerd waren ze in 2003 bij CD&V. Want die provinciale kieskringen werden toch alleen maar ingevoerd om de populaire paarse Bertjes en Miekes aan nóg meer stemmen te helpen? De muisgrijze christendemocraten voorgoed uit de federale regering houden, dát was de enige betrachting. En had CD&V maanden op voorhand niet georakeld dat de oplossing die Paars voor Brussel-Halle-Vilvoorde had uitgedokterd ongrondwettelijk was? Toen de oppositiepartij uiteindelijk gelijk kreeg van het Arbitragehof, moesten er op de valreep nog afzonderlijke lijsten worden gemaakt voor Leuven en Halle-Vilvoorde. ‘Deze kieswet er met zoveel hybris doorduwen, was onbehoorlijk bestuur van de zuiverste soort’, zei toenmalig partijvoorzitter Stefaan De Clerck.

De invoering van de provinciale kieskringen heeft de christendemocraten er niet onder gekregen. Ze staan aan het roer van de Vlaamse regering. En kijk: elf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen staan de spelregels ervan nog niet vast. In de regering-Leterme slaagt minister Marino Keulen (VLD) er maar niet in zijn kiesdecreet goedgekeurd te krijgen. Meer nog: geconfronteerd met de vele fouten in de tekst heeft hij zijn ontwerpdecreet deemoedig weer ingetrokken. Nu zijn veel slordigheden en onvolkomenheden naar verluidt te danken aan de immer zo geprezen Vlaamse overheidsdiensten. Maar het idee om de lijststem een beetje af te schaffen, is géén fout en is geen ideetje van een tegendraadse Vlaamse ambtenaar. Dat menen ze dus écht. Eigenlijk wilden de grote meerderheidspartijen die lijststem helemaal elimineren. Nóg meer stemmen voor de Bertjes en Fientjes, en tegenwoordig hoort ook Yves bij dat populaire kliekje. Maar dat zagen de kartelpartners van de SP.A en CD&V niet zitten: de kleine broertjes willen natuurlijk wel mandaten en daartoe hebben ze in de meeste gemeenten een goede plek op de lijst én een gulzige hap uit de pot met lijststemmen nodig. Dus besloot de Vlaamse regering de lijststem een beetje minder af te schaffen: voor de opvolgers blijft die gelden. ‘Onwettig!’, gillen ze bij Groen!. ‘Alleen maar gefabriceerd om de meerderheidspartijen te bedienen.’ En meteen voegen ze er het dreigement aan toe naar het Arbitragehof te stappen als het decreet wordt goedgekeurd. Het is dus niet denkbeeldig dat Keulen de spelregels op pakweg een halfjaar van de gemeenteraadsverkiezingen nog een beetje zal moeten aanpassen.

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content