FORTIS

* Fortis beheerst ook in het begin van 2009 het financiële nieuws. In 2008 leed de Belgisch-Nederlandse holding een nettoverlies van 28 miljard euro.

* De aandeelhouders van Fortis verwerpen met een uiterst nipte meerderheid de verkoop aan BNP Paribas. Eerder hadden ze dat ook al gedaan met de verkoop van de Nederlandse Fortisactiviteiten aan de Nederlandse overheid.

* Een paar maanden later geven de aandeelhouders van Fortis Holding wel hun fiat voor de overname van een deel van de bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis door BNP Paribas. Dan keuren ook de Nederlandse aandeelhouders de Fortisdeal goed. Als ook de Europese Commissie de extra steun van België en Luxemburg aan Fortis goedkeurt, is de verkoop aan BNP Paribas definitief rond.

* In het najaar worden de investeringsgroep Compagnie du Bois Sauvage en haar topman Vincent Doumier in verdenking gesteld voor de handel in Fortisaandelen met misbruik van voorkennis. Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste wordt om dezelfde redenen aangehouden en belandt net als Doumier enkele dagen in voorhechtenis.

OVERIGE BANKEN

* Na negen maanden onzekerheid voor de spaarders neemt de Groep Landbouwkrediet samen met Keytrade Bank de activiteiten van Kaupthing Bank Belgium over. Even later doet de Britse Groep Blackfish Capital hetzelfde met Kaupthing Luxemburg.

* De Vlaamse regering injecteert 2 miljard euro in de KBC Groep door in te tekenen op kernkapitaaleffecten.

* Citibank wordt er door het Brusselse parket van beschuldigd zes misdrijven te hebben begaan in de zaak van de verkoop van beleggingsproducten van de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Het monsterproces gaat later op het jaar van start.

* Twee keer in 2009 moeten tienduizenden Belgische kredietkaarten geblokkeerd worden omdat hackers massaal kaartnummers en andere gegevens hebben gekopieerd. In een duizendtal gevallen werden verrichtingen uitgevoerd waarvoor geen code nodig is.

GENERAL MOTORS

* De Amerikaanse autoconstructeur General Motors zet de merken Saab, Pontiac, Saturn en Hummer in de etalage. De verkoop ervan verloopt moeizaam. In Europa wil Opel zich van het noodlijdende moederconcern afkoppelen, maar daarvoor is 3,3 miljard euro nodig.

* Gedelegeerd bestuurder Rick Wagoner neemt op verzoek van president Barack Obama ontslag. Hij wordt opgevolgd door Fritz Henderson, die op zijn beurt na acht maanden plaats zal moeten ruimen voor Ed Whitacre, de voorzitter van de raad van bestuur.

* In het begin van de zomer raken de Canadees-Oostenrijkse toeleverancier Magna en GM het eens over de overname van Opel. Duitsland is dat plan genegen en zegt een overbruggingskrediet van 1,5 miljard euro toe. De deal zou gefinaliseerd worden tegen eind november, maar te elfder ure blaast GM de verkoop af.

* Voor Opel Antwerpen zag het er al langer niet goed uit, maar nu Opel in handen van GM blijft, lijkt een sluiting steeds dichterbij te komen. De belofte dat Antwerpen na het verdwijnen van de Astra een SUV zou mogen bouwen, wordt door het nieuwe management van GM eveneens van tafel geveegd.

AUTOSECTOR

* Overal in het Westen trekken regeringen miljarden uit om de noodlijdende automerken van eigen bodem te helpen. Toch moeten ze lijdzaam toezien hoe er tienduizenden jobs verdwijnen. Ook het Japanse Nissan schrapt wereldwijd 20.000 banen. De toeleveranciers delen in de klappen. Bij Bosch, met onder meer drie vestigingen in ons land, verdwijnen 10.000 jobs.

* Het Amerikaanse Chrysler wordt verkocht aan een consortium onder leiding van het Italiaanse Fiat. In Duitsland fuseren Volkswagen en Porsche.

BOETES

* De Europese Commissie blijft onder leiding van de commissaris voor Mededinging Neelie Kroes hoge boetes opleggen aan bedrijven die de concurrentiewetgeving met de voeten treden. De energiereuzen EON en Suez moeten elk 553 miljoen euro betalen wegens kartelvorming. Gaz de France Suez vermijdt dan weer een boete door meer concurrentie toe te laten op de Franse gasmarkt.

* De grootste eenmalige boete komt op naam van het Amerikaanse Intel. De chipfabrikant legt zich echter niet neer bij de 1,06 miljard euro en gaat in beroep. Volgens Kroes heeft Intel op een onwettige manier concurrent AMD uit de markt proberen te duwen.

* In eigen land veroordeelt de Raad voor de Mededinging gsm-operator Proximus tot een boete van 66 miljoen euro omdat hij zijn machtspositie zou hebben misbruikt. Het is de hoogste boete die de Raad ooit heeft gegeven.

MELK

* Begin juli ondertekenen de boeren en de distributiesector een akkoord over een prijsverhoging van 2 cent per liter geleverde melk. Het protest houdt echter niet op, want de Waalse boeren zetten hun acties voort. Als de melkveehouders op een veld in Fosses-la-Ville honderdduizenden liters melk lozen, ontstaat er grote commotie. De gemoederen bedaren pas wanneer de Europese ministers van Landbouw voor 2010 280 miljoen euro extra vrijmaken voor de melksector.

ONTSLAGEN

* Het hele voorjaar regent het aankondigingen van ontslagen. Bij Panasonic en de Duitse Metro Groep verdwijnen telkens 15.000 arbeidsplaatsen. Tientallen multinationals volgen hun voorbeeld. Ook in België vallen honderden ontslagen in middelgrote bedrijven.

* Begin juni kondigt de Internationale Luchtvaartvereniging aan dat er wereldwijd 100.000 jobs zullen verdwijnen. Door de crisis groeit het verlies van de hele luchtvaartsector tot 6,4 miljard euro, dubbel zo hoog als aanvankelijk geraamd. Brussels Airlines komt in Duitse handen. Lufthansa neemt 45 procent van de aandelen over. In 2011 kan het ook de resterende 55 procent kopen.

BEKRONINGEN

* Studio 100 wordt verkozen tot Onderneming van het Jaar. Bedrijfsleiders Gert Verhulst en Hans Bourlon waren in januari al gekroond tot Managers van het Jaar 2008.

* Politicologe Elinor Ostrom en econoom Oliver Eaton Williamson delen de Nobelprijs voor de Economie. Beide Amerikanen onderzoeken het economische bestuur. Ostrom specialiseerde zich in het publieke veld, terwijl Williamson de grenzen aftast van de bedrijfswereld.

INFLATIE/DEFLATIE

* In maart daalt de Belgische inflatie tot 0,62 procent. Dat is het laagste niveau sinds 1998. De sterke terugval is grotendeels te verklaren door de gedaalde energieprijzen. Twee maanden later krijgen we voor het eerst sinds 50 jaar een deflatie. De prijzen van de consumptiegoederen zijn 0,37 procent lager dan voor dezelfde producten een jaar daarvoor. Ook de daaropvolgende maanden blijven de prijzen dalen.

NIEUWE SCHOK

* Op het einde van het jaar zijn alle ogen gericht op Dubai. Dat het staatsconcern Dubai World een betaling van 59 miljard dollar zes maanden uitstelt, zorgt voor een wereldwijde schokgolf op de beurzen. De holding is de financier van het merendeel van de megalomane bouwprojecten in het emiraat.

KB LUX

* Na een jarenlang onderzoek beslist de Brusselse correctionele rechtbank dat de veertien overgebleven verdachten in het KB Luxdossier niet langer vervolgd kunnen worden omdat de bewijzen van het parket op onrechtmatige wijze verkregen zijn. In totaal zou er indertijd 400 miljoen euro aan belastingen ontdoken zijn. Het parket gaat in beroep tegen de uitspraak.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content