‘Duurzaam beleggen rendeert het meest’

© GETTY IMAGES

Het begrip duurzaam beleggen gaat al lang mee, maar de lading die de term dekt, verandert. Van ‘de wereld niet schaden’, tot ‘van de wereld een betere plek om te leven maken’. Die positieve impact streeft Triodos Bank al van bij haar oprichting in 1980 na, zegt Inge Wallays, Manager Personal & Private Banking.

Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten die concreet bijdragen aan positieve maatschappelijke veranderingen. Het geld daarvoor komt van spaarders en beleggers die een duurzame samenleving en maatschappelijk verantwoord ondernemen voorstaan. Triodos Investment Management (Triodos IM), een dochter van Triodos Bank, beheert zestien fondsen, voor zowel individuele als professionele beleggers, waaronder vier fondsen die investeren in beursgenoteerde bedrijven, zogenaamde SRI-fondsen ( Socially Responsible Investment.) Voor de SRI-fondsen putten de fondsbeheerders uit een door analisten geselecteerd universum van beursgenoteerde bedrijven.

Inge Wallays. 'Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor mens, milieu en samenleving.'
Inge Wallays. ‘Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor mens, milieu en samenleving.’© GF

Dat universum is met de nieuwe aanpak – sinds april 2018 – sterk geëvolueerd. Vroeger identificeerde en selecteerde Triodos Bank bedrijven die geen schade aan milieu of samenleving toebrengen en tot de best presterende in hun sector behoren. Nu gaat de duurzame selectie veel verder en selecteert Triodos IM beursgenoteerde bedrijven op basis van hun aantoonbare positieve bijdrage aan de transitie naar een duurzame wereld en op basis van een bredere maatschappelijke argumentatie.

‘Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor mens, milieu en maatschappij’, zegt Inge Wallays, Manager Personal & Private Branking bij Triodos. ‘Onze samenleving staat voor grote uitdagingen, die sterk met elkaar verbonden zijn. Milieu en sociale infrastructuur staan onder druk omdat ons economische systeem te zeer op blinde groei gericht is. Triodos neemt financiële beslissingen op basis van een ontwikkeling die de ecologische grenzen van de planeet respecteert en de belangen van iedereen behartigt.’

ZEVEN THEMA’S VAN TRANSITIE

Triodos Investment Management identificeerde zeven transitiethema’s, waarbinnen de fondsbeheerders investeren in aandelen en obligaties. Uitgevers van de activa zijn beursgenoteerde bedrijven die uitdagingen in onze samenleving actief mee willen en kunnen oplossen. (Ook overheidsobligaties komen in aanmerking.) De zeven transitiethema’s zijn: duurzame voeding en landbouw, hernieuwbare grondstoffen, circulaire economie, duurzame mobiliteit en infrastructuur, innovatie voor duurzaamheid, welvarende en gezonde mensen, inclusieve samenleving.

Zo blijft Triodos Bank trouw aan zijn doelstelling: ‘Positieve veranderingen financieren’ . ‘Door de nieuwe selectie-aanpak wordt het beleggingsuniversum verscherpt’, aldus Inge Wallays. ‘Vóór april 2018 telde het 290 bedrijven en nu zijn het er 275: sommige bedrijven vielen weg, andere kwamen erbij. Zo’n universum is dynamisch, want analisten en fondsbeheerders zijn erop gericht koplopers in duurzaamheid te selecteren en toe te voegen.’

Analisten bij Triodos IM doen zowel de inhoudelijke als de financiële screening van de bedrijven. Ze gaan hierover ook de dialoog aan met de betrokken bedrijven. Het is niet uitzonderlijk dat bedrijven op basis van die contacten hun aanpak of traject bijsturen. Indien er voor een geselecteerd bedrijf een controverse rijst, wordt dat onderzocht en wordt het bedrijf hierop aangesproken. Dat kan leiden tot het stopzetten van de investering in dat bedrijf.

Had die koerswijziging niet eerder gekund of zelfs gemoeten? Inge Wallays: ‘De zeven transitiethema’s hadden we vroeger – de wereld verandert – niet (allemaal) kunnen identificeren. En er zou geen maatschappelijk draagvlak voor geweest zijn. Dat is er nu meer dan ooit, ook dankzij de klimaatconferentie van Parijs (2015) en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.’

IMPACT EN RENDEMENT

Omdat het woord ‘duurzaam’ intussen wat is uitgehold, werden de investeringsfondsen Triodos Sustainable herdoopt in Triodos Impact. Triodos is volop bezig met de ontwikkeling van instrumenten om de impact (CO2-emissies, watergebruik, afval…) van de fondsen te meten en erover te rapporteren.

En het rendement? ‘We zijn ervan overtuigd dat bedrijven die maatschappelijk verantwoord te werk gaan, tenslotte ook het meest rendabel zijn’, zegt Inge Wallays. ‘Je moet voorbij het kortetermijnrendement kijken. Het rendement van onze fondsen is goed én stabiel, en vergelijkbaar met het rendement bij beleggen in traditionele bedrijven. Dat was ook in het moeilijke beursjaar 2018 het geval.’

Discretionaire formules

Kies je liever niet zelf de fondsen waarin je belegt en stuur je je beleggingen liever niet zelf bij, dan kan je dat sinds kort al vanaf 5000 euro discretionair laten doen door fondsbeheerders bij Triodos Bank. Die beleggen en herbalanceren je inleg in de Triodos-fondsen met beursgenoteerde bedrijven en in Triodos-fondsen volgens andere thema’s (microfinanciering en hernieuwbare energie) met niet-beursgenoteerde bedrijven. Voor een discretionair beheer met individuele lijnen geldt een minimum van 400.000 euro. Daarvoor heeft Triodos Bank een samenwerking met vermogensbeheerder Puilaetco Dewaay. Discretionair betekent dat de fondsbeheerders of private bankers alle beslissingen nemen, maar wel op basis van je beleggersprofiel (MiFID2), je persoonlijke situatie en je wensen.

Uitsluitingscriteria

Behalve de transitiethema’s past Triodos Bank bij zijn selectie ook nog minimumvereisten en uitsluitingscriteria toe. Die criteria kunnen zowel product- als procesgebonden zijn. Die criteria behoren tot de volgende drie groepen:

Menselijke waardigheid

1) gezondheid en veiligheid: alcohol, gokken, pornografie, tabak en wapens.

2) mensenrechten: conflictmineralen, mensenrechten en arbeidsrechten.

Milieubewustzijn

1) dieren: dierproeven, bio-industrie, visserij, bont, speciale leersoorten.

2) milieu: biodiversiteit, ontbossing, energie, genetische modificatie, gevaarlijke stoffen, verontreiniging, natuurlijke hulpbronnen en mijnbouw, water.

Corporate governance

Financiële verslaggeving en beloning, corruptie, belastingen, overtreding van wetten, codes en conventies.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content