De inwoners van de Scheldestad beseffen onvoldoende hoe mooi Antwerpen is.

Wonen in Antwerpen is weer hip, en zodra de Werf van de Eeuw achter de rug is, zal het alleen nog hipper worden. Kort samengevat is dat de boodschap van Viviane Verbruggen en Ini Van Gyseghem van Antwerpen Woonstad, een stedelijke vzw met als doel de ‘stadsvlucht tegen te gaan, vooral bij jonge gezinnen’. De vzw beheert een Woonwinkel en een uitgebreide vastgoeddatabank, waar men gratis woon-, winkel- en bedrijfspanden op kan aanbieden. De dienst is beschikbaar voor zowel particulieren als makelaars of notarissen. ‘We kunnen nu een aanbod presenteren van een zevenhonderdtal panden, te huur of te koop’, zegt coördinatrice Viviane Verbruggen. ‘Maar je kunt bij ons niet alleen terecht voor het zoeken van een woning, we maken de mensen ook wegwijs in het premiestelsel, zeggen waar je op moet letten bij de verkoop, hoe je een lening kunt krijgen, welke notarisverplichtingen er precies zijn, hoe je een verbouwing aanpakt, welke verzekeringen je nodig hebt…’

Antwerpen Woonstad moet het wonen in Antwerpen promoten. Stoot de stad dan zo af?

INI VAN GYSEGHEM: Dat deed ze toch, ja. Vooral de jonge gezinnen trokken in de jaren negentig massaal weg, om meer ruimte of een huis met tuin te vinden. Maar die trend lijkt stilaan gekeerd. Waarom? Wegens de vanzelfsprekende mobiliteitsvoordelen, denk ik. Iedereen is de files beu. In de stad is het werk of de school vlakbij.

VIVIANE VERBRUGGEN: De prijzen liggen buiten de stad ook een stuk hoger. Wie een beperkt budget te besteden heeft, kijkt het best altijd eerst in de stad.

VAN GYSEGHEM: En je vindt er een groot aanbod van restaurants, terrasjes en cultuur. De mooie kant van het leven lokt meer en meer mensen naar Antwerpen.

Welke wijken zijn in trek?

VAN GYSEGHEM: Het Eilandje is al een aantal jaren heel trendy, maar bijgevolg vaak ook vrij duur.

VERBRUGGEN: Jonge mensen zoeken tegenwoordig dichter bij het centrum, in de buurt van de Nationalestraat. De modewereld heeft die omgeving erg hip gemaakt, al vind je er ook nog de autochtone Antwerpenaar van Sint-Andries.

VAN GYSEGHEM: Ik voorspel dat het Schipperskwartier een boom zal kennen. De ligging is perfect, en het stadsbestuur heeft voor die buurt heel wat investeringen in petto.

VERBRUGGEN: Soms krijgen we mensen over de vloer die een huis met tuin zoeken op het Zuid, niet wetende dat dat voor de meeste budgetten een onrealistische ambitie is. Het eerste wat we hen zeggen is: kijk niet alleen aan die kant van de Leien en durf bijvoorbeeld ook denken aan Hoboken, waar je zeer mooie oude huizen vindt die nog goed betaalbaar zijn.

VAN GYSEGHEM: Jonge gezinnen zou ik Antwerpen Noord aanraden. Men gaat er een stadspark aanleggen, specifiek op maat van jonge kinderen. In 2008 zou het af moeten zijn. Wie dan nog moet kopen, betaalt natuurlijk veel voor zijn woning, maar momenteel kun je er nog goedkope eigendommen vinden.

Sommige Antwerpse buurten, zoals de Seefhoek, dragen geen al te beste reputatie mee. Terecht?

VAN GYSEGHEM: Nee, helemaal niet zelfs. Maar je moet het natuurlijk zien om dat te geloven. Daarom organiseren we een keer per jaar een ‘buurt in zicht’-happening. Dat is een wandeling waarbij mensen in de woningen van die buurten kunnen gaan kijken, en waarbij buurtbewoners vertellen over hun straat. We hebben al wandelingen gedaan in Oud-Borgerhout, Berchem, en Antwerpen Noord: ik garandeer je dat niemand die aan die wandelingen heeft deelgenomen nog kwaadspreekt over die wijken.

VERBRUGGEN: De Seefhoek paalt trouwens aan Antwerpen Noord, dat we de laatste tijd net sterk zien groeien. Het kan niet anders of de Seefhoek wordt in die evolutie meegezogen.

Is er geen migrantenproblematiek?

VERBRUGGEN: Dat idee leeft vooral buiten Antwerpen, denk ik.

VAN GYSEGHEM: Je kunt niet ontkennen dat bijvoorbeeld in een bepaald deel van Borgerhout er misschien wel een overdreven migrantenconcentratie aanwezig is. Dat wil niet zeggen dat je Borgerhout moet mijden: je vindt er, eerlijk waar, prachtige wijken met huizen waarvan je versteld zou staan.

VERBRUGGEN: Dat is ook een van onze taken: de Antwerpenaar uit zijn klagende positie halen. Akkoord, iedereen heeft nu de mond vol over de Werf van de Eeuw, maar hou toch ook in het achterhoofd hoe mooi Antwerpen zal zijn zodra die werken voorbij zijn. Wie eens wandelt over het deel van de Leien dat al heraangelegd is, zal dat alleen maar kunnen beamen.

Kun je in Antwerpen nog bouwen, of is dat onbetaalbaar?

VERBRUGGEN: ( schudt het hoofd) Kopen en verbouwen is toch eerder de trend. Jonge gezinnen vinden die optie interessant, omdat je de uitgaven makkelijker kunt spreiden in de tijd. Met een kant-en-klare nieuwbouw zul je niet zo gauw voor financiële verrassingen staan, maar het is meestal ook duurder.

VAN GYSEGHEM: Particulier bouwen is in Antwerpen zeldzaam, wegens de dure grond. Soms zie je projectontwikkelaars zich aan grootse bouwkavels wagen, en meestal is alles al verkocht nog voor de eerste steen is gelegd.

VERBRUGGEN: Voor wie wil verbouwen, biedt de stad in sommige wijken nog een bijkomende service. De stedelijke architecten geven gratis advies over hoe je je verbouwing technisch moet aanpakken.

Als Antwerpen weer aantrekt, is dat dan ten koste van de randgemeenten?

VAN GYSEGHEM: Ik denk het wel, en zelfs niet alleen bij de jonge gezinnen. We zien ook veel gepensioneerden terugkeren die vroeger naar het platteland vluchtten, maar nu de voordelen van de stad herontdekken.

VERBRUGGEN: Je moet naar de volledige rekening kijken en de meerkosten buiten de stad volledig uittellen. Je hebt bijvoorbeeld al gauw twee auto’s nodig.

De sociale huurmarkt is in Antwerpen nadrukkelijk aanwezig.

VERBRUGGEN: En het is de bedoeling dat er in de volgende vijf jaar nog vierduizend woningen bijkomen. Dat is ook nodig, de ellenlange wachtlijsten bewijzen dat het aanbod de vraag lang niet kan bijbenen. n

INFO : Meer informatie over wonen in Antwerpen vindt u in het naslagwerk ‘Op zoek naar een woning’, uitgegeven door Antwerpen Woonstad en verkrijgbaar in de districtshuizen, de stadswinkel en in de stedelijke woonwijzers. Het Antwerpse woningaanbod is te raadplegen op http://immodatabank.antwerpen.be.

Jef Van Baelen

‘In Borgerhout vind je prachtige wijken, met huizen waarvan je versteld zou staan.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content