In Pakistan is nooit helemaal duidelijk wie aan welke kant staat. Dat gold ook voor Baitullah Mehsud, de terrorist die bij een Amerikaanse aanval zou zijn gedood.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. De raketaanval waarbij de leider van de Pakistaanse taliban werd gedood – of niet werd gedood, al naargelang de bron – maakt opnieuw duidelijk in welk wespennest de oorlog in Afghanistan en Pakistan wordt gevoerd. De Pakistaanse inlichtingendienst ISI zou de Amerikanen al zeker twee keer eerder de coördinaten hebben bezorgd van de plek waar Baitullah Mehsud zich bevond. Twee keer lieten de Amerikanen de kans om hem te treffen onbegrijpelijk passeren. Dezelfde geheime dienst zou de terrorist herhaaldelijk hebben gewaarschuwd dat de Amerikanen hem op het spoor waren.

Het was in de jacht op Mehsud niet altijd duidelijk wie aan welke kant stond. Mehsud werd ‘de gevaarlijkste man ter wereld’ genoemd. De Amerikanen zetten een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd. Hij voerde het commando over 40 groepen, met in totaal 20.000 strijders. Mehsud werd verantwoordelijk geacht voor verschillende dodelijke aanslagen en zou de moord op de Pakistaanse politica Benazir Bhutto hebben beraamd – wat hij altijd heeft ontkend.

Begin deze week ging zowel de Amerikaanse als de Pakistaanse overheid ervan uit dat de man echt dood is. De Pakistaanse regering maakt zich sterk dat ze dat straks ook aan de hand van genetisch materiaal kan bewijzen. Mehsud zou vorige week om het leven zijn gekomen bij een aanval met twee onbemande Amerikaanse vliegtuigjes op het huis van zijn schoonvader in Zuid-Waziristan. Daarbij kwam ook zijn tweede vrouw om het leven. Mehsud leed aan diabetes en werd bij zijn schoonvader behandeld voor een nierprobleem.

Als Mehsud echt dood is, zal de Pakistaanse publieke opinie misschien wat milder staan tegenover de drones, onbemande en computergestuurde vliegtuigjes die tot nog toe vooral veel burgerslachtoffers zouden hebben gemaakt. Het staat overigens vast dat de informatie over de verblijfplaats van Mehsud ook dit keer van de ISI kwam. Die werd getipt door iemand uit de naaste omgeving van de terrorist. Het blijft merkwaardig dat de organisatie de informatie ook nu aan de Amerikanen doorspeelde. Er woedde in de schoot van de geheime dienst een discussie over de vraag of er toch niet naar samenwerking met Mehsud moest worden gestreefd. De schoonvader van Mehsud, die bij de aanval omkwam, onderhandelde met de overheid over een staakt-het-vuren.

© Der Spiegel

‘We hebben fouten gemaakt in Irak. Laten we ook Afghanistan niet op zijn Rumsfelds doen, door er voor een prikje vanaf te willen zijn.’

Republikeins senator Lindsay Graham wil meer troepen in Afghanistan en sneert naar oud-VS-defensieminister Donald Rumsfeld, op ABC News.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content