Donald Trump (°1946)

HOOGMOED TEN TOP

Donald Trump is fan van complottheorieën. Genre: “Barack Obama is géén Amerikaan.” “Klimaatopwarming is een wetenschappelijke zwendel.” Of “Hillary Clinton scoort alleen door kiesfraude meer stemmen dan ik.”

45ste president van de Verenigde Staten. Zijn eerste politiek mandaat.

Eerste verklaring als kandidaat: “De Verenigde Staten zijn de vuilnisbelt van de problemen van anderen. Mexico stuurt met zijn mensen ook zijn problemen. Ze brengen drugs mee. Het zijn misdadigers. Het zijn verkrachters.”

DIAGNOSE: NARCISME, HOOGMOED, PARANOIA

De flamboyante aannemer Trump komt vanaf de jaren 80 in steeds grotere financiële moeilijkheden door roekeloze prestigeprojecten. Zijn schulden bij de banken lopen op tot 3,2 miljard dollar. Een half dozijn faillissementen volgt. Maar Trump maakt een sterke comeback, doorgaans op de rug van zijn aandeelhouders. Als presentator van realityshow The Apprentice verdient hij steeds meer geld aan de licenties van zijn merknaam. Onder zijn naam worden hypotheken, restaurants, mannenkledij, parfum en vodka verkocht. Hij is eigenaar van Miss USA en Miss Universe. Na harde klachten over misleidende reclame en wetsovertredingen wordt de Trump University gesloten in 2010 – Trump koopt de processen tegen hem af eind 2016, tijdens de campagne. Zijn moeilijkste moment volgt een maand voor de verkiezingen, als de grab them by the pussy-video en de aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag opduiken. Fake news, vindt hij. En met hem de meerderheid van het kiescollege.

Donald Trump tijdens zijn campagne in oktober 2016.
Donald Trump tijdens zijn campagne in oktober 2016.

Partner Content