Die week op Knack Boekenburen…

27/08/09

In avant-première mocht de boekensite al een kijkje nemen in de programmatie van Het Andere Boek. En wat blijkt? Het Andere Boek doet zijn reputatie van alternatief, maatschappijkritisch discussieforum weer alle eer aan met zijn globaliserende thema’s – van Iran tot het communisme, de beide wereldoorlogen en de nieuwste Nederlandstalige letteren. O ja, op de valreep heeft ook stand-upcomedian Hans Teeuwen toegezegd om op 3 en 4 oktober in Antwerpen zijn kunstjes te komen tonen.

28/08/09

Dat de e-books in opmars zijn wisten we al, maar wie heeft er ooit gehoord van ‘de dwarsligger’, een nieuw papieren boekenconcept in miniformaat én op flinterdun papier dat op zondag 6 september in Nederland met veel poeha werd gelanceerd door boekenambassadeur Nicci French? Vergeet die laptops en e-readers en doe het met een dwarsligger, hét boekje voor in een hoekje.

31/08/09

Stopt NMBS voor theatertoren? Ja hoor, op 1 september maakte de trein een halve minuut pas op de plaats om de pendelaars te laten kijken naar ‘De Toren’, een theaterinstallatie van drie jonge honden uit Leuven. Met de trein doe je altijd een beetje aan cultuur.

01/09/09

Weer naar school. Aanleiding misschien voor een stevig doortimmerd opiniestuk van francofiel Bart Van Loo in ‘De outsider’-blog waarin hij vertelt dat de in het Nederlands verschenen correspondentie tussen glamourboy Bernard-Henri Lévy en enfant terrible-romanschrijver Michel Houellebecq ‘net niet’ mislukt is. Dat wil zeggen: alleen de laatste 70 bladzijden – aldus Van Loo – waarin het echt over literatuur gaat, zijn de moeite waard. Waar is de tijd dat beide heren nog echte dwarsliggers waren?

02/09/09

Atheneum Boekhandel in Amsterdam, het mekka voor de ware boekenliefhebber, gaat online en begint zelfs aan een heus literair magazine waarin de dagsectie opmerkelijk verschilt van de nachtsectie. Overdag korte besprekingen van literaire nieuwtjes en ’s avonds langere stukken voor de slapeloze literatuurliefhebber.

02/09/09

Voortaan valt op de boekensite elke week ook de streaming video van Boekenwijzer te bekijken, het literaire programma van RTV. Deze week kwamen dichters Ramsey Nasr, Nederlands Dichter des Vaderlands, en Antwerpenaar Mark Pairon aan bod.

02/09/09

Jokes vakantie is definitief voorbij. In de derde aflevering van haar dagboek vraagt ze om een breimanager (niet verwarren met breinmanager) en een hoge raad voor de poppenkast. Cultuur kun je immers niet serieus genoeg nemen.

03/09/09

Bart de Man houdt van alle vrouwen, maar bestsellerauteur Saskia Noort (alias Het Noorderwicht) bakt ze voor hem veel te bruin: ‘Het is het niveau dat ook mijn vrolijkste oom haalt op familiefeestjes (‘een gerukkige nieuwjaar, en meteen ook een palige zasen’).’

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content