Hoe veelzijdiger onze voeding is, hoe langer we gezond leven.

Biodiversiteit speelt ook op het niveau van onze voeding. Bio-ingenieur Carl Lachat (UGent) en zijn collega’s komen in PLoS Medicine tot de conclusie dat hoe veelzijdiger iemands voeding is, hoe groter de kans op een langer leven. Zowel kanker als problemen met hart, spijsvertering en ademhaling komen minder voor bij mensen met een gevarieerd dieet.

Vier ‘soorten’ leverden 45 procent van de energie van het bijna half miljoen Europeanen die onderzocht werden: tarwe, aardappelen, rund en varken. Gemiddeld eet een Europeaan per jaar 68 soorten planten en dieren – de veelzijdigheid varieerde tussen 40 en 83. Er is een klein, maar statistisch relevant verschil tussen de overlevingskansen van mensen die elk jaar 83 soorten planten en dieren eten en zij die slechts aan 40 komen. De laatsten leven significant minder lang.

Een veelzijdige voeding is gunstig voor de consument, want ze verhoogt de voedzaamheid van wat hij eet, onder meer door een grotere variatie in micronutriënten die nodig zijn voor een gezond lichaam. Een veelzijdige voeding bevordert ook de veerkracht van de natuur, die het onder onze permanente druk moeilijk heeft. Variatie van soorten in de voeding vertaalt zich naar variatie van soorten op akkers en weiden.

In PLoS One leggen andere wetenschappers uit dat je mensen door een ‘afleidingseffect’ kunt stimuleren gezonde voeding te kopen. Als je mensen laat kiezen tussen druiven en chocoladekoekjes, kiest ongeveer de helft voor de druiven. Maar als je aan het keuzepakket worteltjes toevoegt, die zelf amper gekozen worden, gaat bijna driekwart voor de druiven. Dat soort teasers kan ook gebruikt worden om voedselverspilling tegen te gaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content