‘Dit streelt en verzacht je ego tegelijk’

© Illustratie Liesbeth Verlaeckt

Nora (31), is in september begonnen als naaktmodel

‘Ik heb zelf kunst gestudeerd, ik kén de blik van de tekenaar. Die heeft zelden slechte bedoelingen. Ik ben naturist, dus moeilijk heb ik het er niet mee. Al blijft het moment waarop ik me moet uitkleden voor een publiek vreemd. Dan krijgt het toch iets intiems. Daarom draag ik vaak een kimono. Dat voegt wat drama toe, waardoor de afstand groter wordt.

‘Naakt poseren toont je heel concreet hoe verschillend elke blik is. Sommige tekenaars kijken over je onvolkomenheden heen, anderen accentueren ze net, een derde verandert gewoon álles aan je. Dat is relativerend en confronterend tegelijk. Je leert je imago los te laten. Als je je overgeeft aan een kunstenaar behoort de afbeelding jou niet meer toe. Als hij me lelijk tekent, is hij vrij om ze toch te gebruiken. Als hij me beeldschoon maakt ook, natuurlijk.

‘Tijdens de poses laat ik mijn gedachten vloeien als een rivier. Het mag niet te concreet worden, want dan verlies ik mijn concentratie. Poseren is een beetje zoals in een trein zitten: je kijkt naar buiten en laat de beelden passeren, maar in je hoofd hoeft er niets.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content