Diëtisten aan de alarmbel

© Getty Images/iStockphoto

Door de vele tegenstrijdige berichten over voeding krijgen diëtisten steeds vaker te maken met mensen die niet meer weten wat gezonde voeding is.

Misschien nam je je voor om in 2018 gezonder te eten. Maar weet je eigenlijk nog wel hoe dat moet? Uit diverse hoeken komen verwarrende voedingsadviezen, modediëten en hypes. Moet je voor superfoods gaan, gluten bannen of toch maar de nieuwe voedingsdriehoek volgen? We polsten bij Veerle Huysmans, docent voedings- en dieetkunde aan de Thomas More Hogeschool Kempen.

“Ik geef al 17 jaar les in voedings- en dieetkunde en stel inderdaad vast dat de verwarring toeneemt”, steekt ze van wal. “Internet, pseudodeskundigen en mediaberichten maken mensen stuurloos. Het kost diëtisten veel tijd en energie om pseudotheorieën en andere foute informatie te duiden en recht te zetten.”

Haalbaar en betaalbaar

Gezond eten is nochtans niet moeilijk, en diëtisten hebben vooral eenvoudige adviezen. Geen enkel voedingsmiddel is verboden (uitgezonderd bij bepaalde ziektebeelden) en er bestaan geen wondermiddelen. “Variëren en doseren is de boodschap. Met mate genieten van een stuk taart, wat chips, een sneetje salami, een glas wijn past hier perfect in. Wij streven naar een gezonde, haalbare en betaalbare voeding die aansluit bij het eetpatroon en de voedingsbehoeften van elk individu. Laat dat nu net de sterkte van de diëtist zijn. Ons advies biedt de beste garantie op zowel preventie van welvaartsziekten (overgewicht, hart- en vaatziekten, type 2-diabetes) als van voedingstekorten, eetobsessies en eetstoornissen.”

Diëtisten aan de alarmbel

“Helaas zijn onze boodschappen niet hip genoeg”, stelt Huysmans vast. “Er is niets mis met een boterham met kaas of een klassieke maaltijd van aardappelen, groenten, vlees of vis. Als zelfs jonge kinderen bepaalde voedingsmiddelen niet meer (willen) eten, hen ingefluisterd of opgedrongen door een ouder die één of ander modedieet volgt, dan zijn we bezorgd.”

Te bescheiden

“We willen een oproep doen aan de media”, vervolgt Huysmans. “Laat de diëtisten vaker aan het woord.” Diëtisten zijn de echte experts op het vlak van voeding. Hun beroep wordt nog te vaak ondergewaardeerd en het gebrek aan een algemene terugbetaling van een consultatie bij een erkende diëtist blijft een groot gemis. “Daar komt nog bij dat diëtisten vaak te bescheiden zijn”, besluit Huysmans. “We moeten meer opkomen voor ons vak en meer ingaan tegen foute berichten over voeding, vind ik.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content