‘Dieren stemmen niet’

Hermes Sanctorum: 'Ook in het Westen blijft onze omgang met dieren problematisch.' © Robert Vos/ANP Photo

Hermes Sanctorum pleit voor een totaalverbod op onverdoofd slachten.

Hermes Sanctorum (onafhankelijk parlementslid): Er lag een voorstel op tafel om het onverdoofd slachten in te voeren. De Raad van State oordeelde echter dat dat inging tegen de godsdienstvrijheid. Daarom benoemde minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) Piet Vanthemsche tot bemiddelaar.

Vanthemsche kreeg de opdracht het water af te tasten tussen de geloofsgemeenschappen, wat finaal moet leiden tot een verbod op het onverdoofd slachten. In het begin had ik vragen bij zijn aanstelling. Vanthemsche heeft een verleden bij de Boerenbond en die organisatie staat er niet voor bekend om van dierenwelzijn een prioriteit te maken. Maar Vanthemsche beheerst de materie. Ik kijk uit naar het rapport dat hij in maart 2017 zal presenteren aan het Vlaams Parlement.

Het wordt zaak om goede verdovingstechnieken te ontwikkelen die sporen met de religieuze voorschriften. In andere landen wordt elektronarcose gebruikt: een soort schokgolf in de kop van het dier. Voor schapen kunnen we dat onmiddellijk invoeren, bij runderen is het complexer. Onze Belgische dikbilkoeien zijn robuuster dan de rassen die in het buitenland worden gekweekt, maar dat probleem is niet onoverkomelijk.

Waarom komt die wet er maar niet? Spelen electorale belangen mee?

Sanctorum: Strikt genomen is dit een kwestie van dierenwelzijn. Maar je komt op het terrein van de religieuze vrijheid van de islam en het jodendom, twee godsdiensten die zich maatschappelijk in een gevoelige positie bevinden. Door deze discussie kunnen gelovigen het gevoel krijgen dat ze hun rituelen niet mogen beleven. Daar is het mij niet om te doen, want ik ben niet anti-islam of anti-jodendom. Maar het onnoemelijke, ondraaglijke dierenleed kunnen we niet laten passeren.

Bovendien maakt extreemrechts van onverdoofd slachten een soort clash der beschavingen. De Vlaming mag niet toegeven aan de moslim: dat idee, al maalt het Vlaams Belang doorgaans niet om het dierenwelzijn. Dit is geen cultuurclash. Ook in het Westen blijft onze omgang met dieren problematisch. We moeten absoluut niet trots zijn op hoe de vleesverwerkende industrie met dieren omgaat. Aan de andere kant is dat geen argument om niets te doen. ‘Er is al zoveel dierenleed, het onverdoofd slachten kan er nog wel bij.’ Die gedachte is cynisch en intellectueel lui.

U stapte voor dit dossier op bij Groen. Was dat het waard?

Sanctorum: Dieren lobbyen niet. Ze kunnen niet stemmen en moeten ondergaan wat wij met hen aanvangen. Ik kon het voor mezelf niet meer verantwoorden dat er niks veranderde en heb daarom van dit dossier mijn strijdpunt gemaakt. Het heeft in ieder geval de druk opgevoerd. De regeringspartijen spraken dure engagementen uit. Als ze volgend jaar geen geloofwaardige wettekst afleveren, maken ze zich belachelijk.

Tekst JEF VAN BAELEN

‘Het debat rond onverdoofd slachten is geen clash der beschavingen. Ik ben niet anti-islam.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content