JA

‘Eigenlijk is de vraag: mogen we dieren houden voor onze luxe? Ik meen van wel, als men ze onder correcte omstandigheden fokt. Een overgrote meerderheid van de bevolking denkt er net zo over. En daar zit het probleem voor de mensen van GAIA. Hun ideologie streeft immers naar een maatschappij waarin men dieren niet meer gebruikt als nutsobject. GAIA weet dat met een rationele discussie maar een klein deel van de bevolking tot haar visie te bekeren valt – tenslotte is ook maar twee procent van de mensen vegetariër.

Daarom gooien ze het over een andere boeg: ze spelen plat in op de emotie en deinzen er ook niet voor terug om de publieke opinie te manipuleren. Ze gaan de echte discussie – of je dieren mag kweken – uit de weg en stellen het voor alsof uit het houden van dieren altijd onvermijdelijk dierenleed volgt. Slim gezien, want voor dierenwelzijn bestaat er wél een maatschappelijk draagvlak. En terecht overigens.

GAIA paste ook weer de befaamde videotruc toe. Ze weten best dat je met een sluwe montage iedere sector kan demoniseren. Dat veel beelden eenvoudigweg niet uit België kúnnen komen en dat andere beelden niet exact geduid kunnen worden in plaats en tijd, is blijkbaar niet belangrijk. Ik nodig iedereen uit om eens te kijken hoe het er echt toegaat. Dan zullen ze zien dat er geen reden is om de Belgische pelsdierenhouders, die wél begaan zijn met het welzijn van hun dieren, te broodroven.

Pels is de oudste en de meest natuurlijke kledij en pels dragen geeft een onvergelijkbaar gevoel van welbehagen. Er is geen enkele rationele reden om die luxe op te geven. Trouwens, GAIA vindt vlees ook luxe. Nog een stap verder is je afvragen waarom je vlees zou eten als er ook soja bestaat. Alle respect voor die mening, maar ik verwacht ook respect voor míjn mening.’

NEE

‘Nertsen en vossen zijn wilde dieren, zelfs als ze in gevangenschap geboren zijn. In kwekerijen voor bont kunnen pelsdieren onmogelijk een normaal leven leiden. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat 42 procent van de gevangen nertsen zichzelf verminkt, en 22 procent zelfs héél ernstig. De afstompende opsluiting in kleine kooien frustreert de dieren. Ze vertonen abnormaal, gestoord gedrag. Daaruit blijkt hoe slecht het met hun welzijn gesteld is. Nertsen hebben bijvoorbeeld een territorium van meerdere vierkante kilometers en zijn van nature zwemmers. Maar ik moet nog de kwekerij tegenkomen die zwemwater ter beschikking stelt.

Het was er ons met onze video van pelsdierenleed in Belgische en buitenlandse kwekerijen niet om te doen specifieke kwekers aan te klagen. De beelden illustreren dat pelsdierenleed inherent is aan het kweken zelf. Om die dieren een beetje fatsoenlijk te laten leven, zou je omstandigheden moeten creëren zoals in de betere dierentuin, maar dat is natuurlijk niet rendabel. Er is maar één oplossing: een verbod op pelsdierhouderij, zoals in het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. Dat onze video choquerend was? Het leed dat men die dieren aandoet, is dan ook choquerend. We hebben de ergste beelden er zelfs uitgefilterd.

Wie nog vlees eet maar tegen bont is, is niet hypocriet, hoogstens inconsequent. Mensen beslissen voor zichzelf waar ze de grens leggen. Het eten van vlees is meer ingeburgerd, net zoals het gebruik van leer, dat meestal een bijproduct is van consumptiedieren. Maar pelsdieren louter voor bontproductie doen lijden en doden, blijkt voor veel mensen onaanvaardbaar. Voor een modeproduct gaan we dieren toch geen onduldbaar leed aandoen, is de algemene teneur. Want geef toe: als je een warme winterjas wilt, zijn er diervriendelijke en veel betere alternatieven dan bont.’

Opgetekend door Jef Van Baelen

‘Pelsdierenhouders zijn begaan met het welzijn van hun dieren.’

‘We mogen dieren geen leed aandoen voor een modeproduct.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content