Dialoogscholen oogstten kritiek

Lieven Boeve: 'De dialoog is net nuttig op scholen waar christenen, agnosten en atheïsten samenkomen.' © Kevin Van Den Panhuyzen/BelgaImage

Lieven Boeve wil de christelijke identiteit versterken.

Lieven Boeve (directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen): De katholieke dialoogschool is geen nieuwe trouvaille, maar een observatie van de realiteit en een manier om het katholieke onderwijs in de 21e eeuw vorm te geven. Ze vertrekt vanuit de levensbeschouwelijke veelheid die je vandaag in het klaslokaal vindt. Helaas interpreteerden sommigen dat idee bewust alsof we op elke speelplaats een moskee zouden neerpoten.

Katholieke dialoogscholen mogen hoofddoeken toelaten en gebedsruimtes inrichten voor andere religies. Dat idee leverde u veel kritiek op.

Boeve: Eén krant zette helaas de teneur op basis van een interview dat ik nooit heb gegeven. Dat leidde tot een zeer gepolariseerd debat, maar vandaag blik ik tevreden terug. Ondertussen heeft iedereen wel door dat het niet gaat om ‘moslims op school’. De dialoog is net nuttig op scholen waar christenen, agnosten en atheïsten samenkomen. Hoe een school dat invult, kan trouwens verschillen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde bits. Hij zei dat het katholieke onderwijs zichzelf de facto ophief.

Boeve: Wereldwijd zijn er genoeg katholieke scholen waar amper een christen te bespeuren valt. Niet de samenstelling maar het project maakt de katholieke school. Het punt is dat we iedereen verwelkomen, zolang ze respecteren dat ook de christelijke stem weerklinkt.

Verwatert de christelijke identiteit niet in een dialoogschool?

Boeve: Het zal ze net versterken. Je kunt niet gewoon aannemen dat iedereen een beetje soft katholiek is, en dat onze scholen daar wel van zullen leven, want dan vervliegt onze identiteit. De dialoog zorgt er net voor dat je de christelijke stem opnieuw scherp naar voren kunt brengen. Ik zie geen tegenstelling tussen openstaan voor anderen en aan je eigen waarden vasthouden.

Critici beweerden dat u gewoon nieuwe leerlingen wilde ronselen.

Boeve: Ik hoef moslims niet meer uit te nodigen, ze zijn er al. In sommige steden zit de helft van hen al op onze schoolbanken. ‘Ze kiezen niet voor het katholicisme, maar voor de kwaliteit’, wordt dan gezegd. Tja, kwaliteit is toch geen neutraal begrip?

De Vlaamse bisschoppen willen het vak godsdienst vernieuwen. Vanaf het schooljaar 2018-2019 komt er een nieuwe canon, die de katholieke geletterdheid moet aanscherpen. Is dat geen stap achteruit?

Boeve: Een logisch gevolg van de dialoogschool is dat we nadenken over wat we als christenen moeten meegeven in een tijd waarin onze traditie niet meer vanzelfsprekend is. Een tijdje terug werd in De Slimste gevraagd wat Pinksteren betekende. Slechts een van de drie kandidaten had daar een antwoord op. Dat is toch ronduit pijnlijk? Bovendien is zulke culturele kennis ook voor niet-christenen fundamenteel.

Tekst KRISTOF DALLE

‘Sommigen deden bewust alsof we op elke speelplaats een moskee gingen plaatsen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content