Samengesteld door Guido Despiegelaere

De voorbije jaren voorspelden de techneuten een explosieve toekomst voor de UMTS. Die derdegeneratiemobilofonie is slim. Naast telefoneren (en natuurlijk het populaire sms’en) flitst ze draadloos en razendsnel berichten, foto’s en videobeelden door. De telecombedrijven, overmoedig door hun aanzwellende beurskoersen en de groei van hun gsm-business, geloofden dat een nieuw eldorado op komst was. Prestigieuze groepen betaalden puur goud aan de overheden voor de UMTS-licenties. De Nederlandse KPN legde er in Duitsland niet minder dan acht miljard euro voor op tafel.

Waar is die UMTS? Nergens. Misschien breekt die futuristische mobilofonie wel eens door, over een paar jaar of nog wat later. Vandaag valt er evenwel geen cent mee te verdienen. Een harde dobber voor de telecomsector die op dode mega-investeringen zit en bovendien met de catastrofale koersdalingen op de aandelenbeurzen substantie verloor. KPN duikt als gevolg van de licentieschulden met zijn resultaten diep in het rood. Het Spaanse Telefonica en het Finse Sonera laten hun Duitse joint venture vallen en boeken hun licenties af. De anderen in Europa zitten met grote derdegeneratiezorgen.

Niet zo in België. Het halve overheidsbedrijf Belgacom pakt uit met een prachtige balans zonder schulden. Privéconcurrent Mobistar blijft winststijgingen aankondigen. De twee operatoren hebben zich dan ook niet in de financiële problemen gewerkt met dure UMTS-licenties. Dat hebben zij minder aan hun eigen wijsheid dan aan minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven Rik Daems te danken. De VLD-excellentie kreeg het hele land tegen zich omdat hij met de verkoop van de rechten talmde en ze dan voor een schamele 150 miljoen euro per stuk van de hand deed. Hij werd er zowaar van beschuldigd geld weg te gooien. Maar Daems, die in nog niet al te veel dossiers succes heeft geboekt, geloofde niet dat de UMTS-licenties fortuinen waard zijn. Hij weigerde vooral Belgacom in de miljardenschulden te dompelen. Hij staat nu aan de kant van de wijzen.

KPN, dat de derde Belgische licentie (goedkoop) kocht, kondigt aan dat het met Base volgend jaar op 15 september van start gaat. De groep heeft de jongste jaren echter wel meer wind verkocht. Gelukkig sprongen de overnamegesprekken voor Belgacom tijdig af. Anders zat de Belgische telecomoperator vandaag in de problemen. Net zoals KPN-België, dat dringend een overnemer nodig heeft wil het overleven.

Bron: Vlaamse Havencommissie (Serv)

Vlaamse havens: 95.000 banen

In tien jaar tijd is de werkgelegenheid in de vier Vlaamse havens met 10.000 banen gedaald tot 95.331 jobs. De havengebonden industrie creëert de grootste werkgelegenheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content