JA

Partijprogramma’s doorlichten? Ja: 67,92% Nee: 32,08%

Joke Schauvliege

‘We leven in woelige economische tijden. De werkloosheid piekt en de beurzen slabakken. Op zo een moment verlangt de bevolking naar een betrouwbare stuurman, die in het verleden zijn degelijkheid heeft bewezen. Jean-Luc Dehaene is een boegbeeld van de betrouwbare en geloofwaardige politiek. De mensen die ik ontmoet, en dat zijn niet alleen CD&V’ers, vragen om zijn terugkeer. Dat hij daarom moreel verplicht is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, is misschien wat zwaar uitgedrukt. Maar de druk is nu wel groot. Mijn petitie-actie kan een signaal zijn voor hem. Ik wil een forum bieden aan al de mensen die mij de laatste weken hebben aangeklampt om zijn terugkeer te bepleiten.

Dehaene is een echte staatsman, geroemd om zijn dossierkennis. Hij wordt op Europees niveau sterk gewaardeerd, iets waar onze huidige premier niet in slaagt. Dehaenes unieke no-nonsense-stijl van ‘geen woorden maar daden’ slaat bovendien ook aan bij de bevolking. De peilingen tonen aan dat hij nog altijd een van de populairste politici van het land is. Er bestaat geen enkele partij die zijn grootste troef op dat vlak niet uitspeelt.

Dat het weinig vernieuwend zou zijn iemand als Dehaene op de verkiezingslijst te plaatsen, wil ik bestrijden. Hij steunt volop de vernieuwing van de CD&V. Het is precies de perfecte combinatie van ervaring en vernieuwing die hem zo geschikt maakt. Hij heeft een groot gebaar gesteld door tijdelijk een stap opzij te zetten. De huidige CD&V-lijsten zijn mede daardoor heel sterk vernieuwd. Nu is de tijd rijp voor een comeback. Dehaene zou een perfecte tandem vormen met Stefaan De Clerck.

De andere partijen zouden dat vanzelfsprekend niet graag zien gebeuren. Hun negatieve reacties duiden op een grote vrees. Het argument dat Dehaene iemand uit het verleden is, slaat nergens op. De VLD biedt ook Herman De Croo nog een prominente plaats op de lijst. Ons dan nostalgie verwijten, klinkt niet echt overtuigend.

Op welke verkiezingslijst Dehaene kandideert, is van secundair belang. Voor mijn part mag hij – als hij naar Oost-Vlaanderen verhuist – zelfs mijn plaats op de kamerlijst hebben.’

NEE

Vincent Van Quickenborne

‘Oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) was op 13 juni 1999 de politicus met veruit de meeste stemmen. Zijn partij belandde op de oppositiebanken. Wat daarna gebeurde, is minder bekend. Een jaar lang zetelde hij als senator, maar dat korte politieke mandaat leverde weinig tot niets op. Hij was nauwelijks te zien in de Senaat en nam zelden initiatieven. Premier Guy Verhofstadt (VLD) loodste hem daarop de Europese Conventie in, waar hij nu meeschrijft aan een nieuwe Europese grondwet. Dehaene nu vragen om opnieuw op een federale kieslijst te staan, leidt wellicht tot hetzelfde scenario: een puike score behalen, pro forma zetelen en uiteindelijk ontslag nemen. Is dát waar de kiezer zit op te wachten?

Toch wil kamerlid Joke Schauvliege (CD&V) koste wat het kost Dehaene op een lijst krijgen – tegen zijn zin dan nog. Het doet veel vragen rijzen over de vernieuwingsoperatie van CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck. Schauvliege mag dan wel wijzen op de enorme populariteit van Dehaene in de peilingen, ze vergeet er bewust bij te vermelden dat De Clerck het in die peilingen veel minder goed doet. Het initiatief lijkt daarom wel een motie van wantrouwen tegen de voorzitter en zijn zogezegd vernieuwde CD&V. De huidige gids is het noorden kwijt, de oude wordt van stal gehaald. Een actie ‘Red Stefaan’ is daarom wellicht meer op zijn plaats dan een actie ‘Dehaene erop’.

Hunkeren naar het verleden is blijkbaar een moeilijk te overwinnen ziekte. Vroeger was de jeugd zoveel braver en waren de mensen allemaal goed. En het leven was blijkbaar veel mooier in de oude CVP.

Restauratie op korte termijn is aantrekkelijker en gemakkelijker dan vernieuwing. Durven vernieuwen, betekent in de eerste plaats durven de nek uitsteken. Zoals De Clerck deed toen hij als minister van Justitie het initiatief nam, zij het op een verwarrende manier, om het cannabisgebruik minder bestraffend aan te pakken. Dergelijke lefgozers hebben mijn sympathie. Stefaan De Clerck voldoet, zoals men aanvoelt, niet aan álle vereisten ter zake, maar in het dispuut met Jean-Luc Dehaene heeft hij toch mijn steun. Hij is tenslotte mijn burgemeester, met verlof wel te verstaan.’

‘De mensen vragen om zijn terugkeer.’

‘Om nog eens pro forma te zetelen?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content