Het interne geheugen van de iPad bewaart slechts een fractie van al uw gegevens. De rest plukt u uit de lucht: ‘cloud computing’ zorgt ervoor dat uw volledige digitale bezit veilig opgeslagen staat op een server aan de andere kant van de wereld, én constant online beschikbaar is.

U denkt dat uw kostbare gegevens, waaronder uw collectie familiefoto’s en -video’s, uw Word-documenten en uw muziek, volstrekt veilig weggeborgen staan op de harde schijf van uw computer. U hebt het mis. De hard drive is het kwetsbaarste onderdeel van uw pc, omdat hij – samen met de dvd-speler – het laatste bewegende onderdeel ervan is. Als de schijf verslijt of stuk raakt, mag u al uw digitale kostbaarheden dag zeggen.

Uiteraard zijn er oplossingen voor dat probleem. Met internetdiensten als Mozy kunt u al uw gegevens gewoon online opslaan. Ze worden dan bewaard op een professioneel onderhouden serverpark dat zich eventueel in een ander werelddeel bevindt, en kunnen van waar ook ter wereld worden geraadpleegd.

Mozy is een dienst van het Amerikaanse bedrijf EMC, dat al sinds 1979 gegevensopslagdiensten levert aan ondernemingen. Dertig jaar later pas zag het er brood in om ook de informatie van eindgebruikers te gaan beheren. Dat is vooral dankzij de opmars en de groeiende complexiteit van mobiele toestellen, zegt Claire Galbois-Alcaix, Europees marketingmanager voor Mozy. ‘Het gedrag dat daardoor wordt veroorzaakt, is eigenlijk nefast voor de vooruitgang: particuliere consumenten gaan met hun digitale data veel slordiger om dan ze ooit met hun fysieke data deden. Foto’s gingen vroeger in een album of in een doos, cd’s en platen werden keurig in een rekje bewaard. Digitale foto’s en mp3’s staan vaak over verschillende toestellen verspreid: vaste pc’s, laptops, netbooks, mobiele telefoons, muziekspelers enzovoort. Een kapot toestel betekent vaak het einde van de bestanden die je alleen daarop bewaarde. Onlineback-ups leveren het beste van de twee werelden: ze zorgen voor een reservekopie, én ze maken al je informatie mobiel, meteen de belangrijkste reden waarom vaste gegevens op zoveel verschillende toestellen staan.’

In de wolken

Mozy -zijn Amerikaanse versie telt ondertussen een miljoen gebruikers en hij wordt sinds kort ook in Europa verspreid – is een van de betere pioniers in het ‘cloud computing’-concept. Dat gaat veel verder dan de online-opslag van gegevens alleen. De essentie van cloud computing (de term refereert aan het wolkje waarmee netwerkdeskundigen op een tekening het internet symboliseren) is dat alles binnenkort rechtstreeks op het internet zal gebeuren, ook de toepassingen die u nu nog op uw pc uitvoert.

Een mooi voorbeeld van de werking van cloud computing is Google Apps: internetgigant Google levert een tekstverwerker, een rekenprogramma à la Excel en een PowerPointachtig presentatieprogramma dat volledig via de webbrowser werkt. U kunt uw documenten online bewerken, op elke computer die in staat is om een webbrowser te laten draaien, en ze zijn veilig online opgeslagen ook. Google Apps was een van de eerste cloud computingtoepassingen die beschikbaar werden voor het grote publiek, maar hun aantal groeit: de Duitse dienst Filespots laat bijvoorbeeld toe om niet alleen digitale media online op te slaan, maar ze ook af te spelen via de webbrowser en ze te delen in een so-ciaal netwerk. Zelfs computerkracht kan stilaan via het internet worden geleverd: in de Verenigde Staten komt halfweg juni de videogamedienst OnLive op de markt, die het zware rekenwerk dat nodig is om de nieuwste games te draaien overlaat aan krachtige servers. De rol van de pc (of een miniconsole voor de tv) is beperkt tot het ontvangen van gestreamde beelden en het doorsturen van impulsen uit de spelcontroller van de speler.

Dat een toestel als de iPad slechts een magere 16 tot 32 gigabyte aan gegevens kan torsen of minder krachtig is dan een zware bureau-pc, is voor dat soort toepassingen geen handicap: al wat een toekomstige gebruiker nodig heeft om zijn gegevens en media te beheren is een gemakkelijk te bedienen scherm.

Drempels

Maar we zijn er nog niet. De belangrijkste technische drempel voor de adoptie van cloud computing is de beschikbaarheid van het internet. Dat is, dankzij innovaties als wifi en 3G-mobilofonie, al veel mobieler dan tien jaar geleden, maar niet alomtegenwoordig. Dat is net waarom er veel wordt verwacht van toekomstige technologieën als 4G-mobilofonie (sneller internet én op meer plaatsen beschikbaar) en WiMax (een krachtigere versie van wifi, die één antenne een bereik tot enkele kilometers geeft): als cloud computing een toepassing voor iedereen wil worden, mag de eindgebruiker op geen enkel moment het gevoel hebben dat hij afgezonderd zit van zijn gegevens.

Ook tussen de oren van de gebruiker is er nog een horde te nemen: het geloof dat online werken en gegevens opslaan minder veilig is dan op een fysieke computer. Galboix-Alcaix baseert zijn vertrouwen in de toekomst op de steile groei van pc-banking. ‘Mensen vertrouwen het internet zelfs al voldoende om hun geld te beheren?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content