‘De werkloosheid daalt’

Luc Sels: 'De kloof tussen allochtonen en autochtonen op de arbeidsmarkt blijft onaanvaardbaar groot.' © Bart Dewaele/ID Agency

Volgens Luc Sels heeft de jobmarkt vooral de perceptie tegen.

Luc Sels (professor en arbeidsmarktspecialist KU Leuven): Ondanks alle berichten gaat het de goede kant op met de arbeidsmarkt, tenminste in Vlaanderen. De statistieken die we opbouwen bij het Steunpunt Werk, een universitair kenniscentrum, spreken voor zich. De eerste drie kwartalen hebben we telkens een groei van het aantal banen genoteerd. Op jaarbasis zullen we op een stijging van 1,2 procent uitkomen. Anderzijds daalt de werkloosheid, ook bij de langdurig werklozen. En nog meer goed nieuws: de kans op werk is het voorbije jaar toegenomen voor alle categorieën, jong en oud, hoogopgeleid en laaggeschoold, autochtoon en allochtoon.

Hoe valt dat te rijmen met het slechte nieuws van de afgelopen maanden? Behalve bij Caterpillar gingen ook bij ING 3500 jobs verloren. Daarnaast sneuvelden er nog eens honderden banen bij Douwe Egberts, Axa, Crelan, P&V en MS Mode.

Sels: Dat is perceptie. Jobdestructie verloopt met schokken. Als er honderden banen tegelijkertijd worden geschrapt, is dat groot nieuws. Jobcreatie verloopt daarentegen druppelsgewijs. Een paar banen links, een paar banen rechts, zoiets haalt nooit de media. Nike heeft plannen om in zijn distributiecentrum in Laakdal 1500 nieuwe banen te creëren. Dat is een geweldig vooruitzicht, maar het krijgt veel minder aandacht dan de zoveelste ontslagronde. Tegenover die perceptie kunnen we alleen de statistieken plaatsen.

U ziet een positieve trend. Maar zijn er ook problemen?

Sels: Meerdere zelfs. De kloof tussen autochtonen en allochtonen blijft onaanvaardbaar groot. De problematisch lage kansen voor laaggeschoolden om werk te vinden hebben zich naar alle leeftijdscategorieën uitgebreid. Op die punten presteren we slechter dan onze buurlanden. De positieve ontwikkelingen gelden bovendien alleen voor Vlaanderen. In Wallonië en Brussel is het met de werkgelegenheidsgraad en de jobcreatie veel minder goed gesteld.

Heeft het beleid van de regering Michel een grote invloed op de arbeidsmarkt?

Sels: De opeenvolgende regeringen hebben goede aanzetten gegeven zoals de verschuiving van de pensioenleeftijd en het afbouwen van de vervroegde uitstapregelingen. Die maatregelen hebben nu al een effect op de werkgelegenheidsgraad van 55-plussers. Ook op het vlak van de flexibilisering werden voorzichtige stappen in de goede richting gezet. Neem nu het versoepelen van het nachtwerk. Dat werd hoog tijd, want we grijpen naast heel veel laaggeschoolde banen in de digitale economie, zeker omdat onze buurlanden die beperkingen minder kennen. Ook de taxshift, hoe bescheiden ook, kan een gunstig effect hebben.

Tekst ERIK RASPOET

‘In Vlaanderen gaat het goed met de jobcreatie. In Wallonië en Brussel niet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content