Mag extreemrechts het woord krijgen? De discussie over het optreden van Nick Griffin op de BBC klinkt bekend in de oren.

Er werd in Londen vorige week fel gediscussieerd over een onderwerp dat de Lage Landen zeer vertrouwd is. De racistische British National Party (BNP) wint al enkele jaren met enige regelmaat zetels bij lokale verkiezingen. Niet genoeg om een rimpel te veroorzaken op het water van de Theems wanneer het voorbij Westminster stroomt, maar bij de Europese verkiezingen vorige zomer was dat anders. Plotseling bleek de BNP met ruim een miljoen stemmen goed voor twee zetels en vond ook de zogenaamde kwaliteitspers de weg naar partijleider Nick Griffin – in de yellow press beter bekend als ‘Nazi Nick’.

Van Nazi Nick is bekend dat hij de Holocaust min of meer ontkent en dat alleen blanken lid mogen worden van zijn BNP. Maar omdat hij nu eenmaal een Europees Parlementslid is, vond de publieke omroep BBC dat hij Griffin kon inviteren om deel te nemen aan een uitzending van zijn prestigieuze praatprogramma Question Time. Vooral politici van de regerende Labourpartij vonden dat de omroep Griffin daarmee een forum gaf dat hij niet verdiende.

Het Verenigd Koninkrijk was geen week tevoren opgeschrikt door de passage van het Nederlandse parlementslid Geert Wilders, die eerder door een rechter de toegang tot het land was ontzegd. Wilders betoogt dat de islam bezig is Europa over te nemen. Dat hij zijn film Fitna niet in Londen mocht tonen, noemde hij een schending van zijn recht op vrije meningsuiting. Vreemd voor iemand die de Koran wil verbieden en de vrijheid van godsdienst aan banden wil leggen.

Wilders kreeg uiteraard alle aandacht, zoals er ook veel meer mensen dan gewoonlijk naar Question Time met Griffin keken. Het resultaat was een programma waarin geen zinnig woord werd gezegd, waarna bleek dat de BNP toch aan populariteit had gewonnen. De BBC stuurde wel al veel eerder een verslaggever op pad om uit te zoeken waarom de BNP aanhang won. Die Gavin Hewitt kwam in wijken waar mensen zeer snel alle houvast hebben verloren. Blanken in een lagere sociale klasse zagen hun vertrouwde buurt veranderen, ze verloren hun baan en er was niemand die naar hen luisterde. Zeker het chiquere New Labour niet. Dit zijn mensen, schreef Hewitt op zijn blog, die voor uitschot mogen worden uitgescholden zonder dat iemand protesteert.

De voormalige hoogleraar, zakenman en ideoloog van de Partij van de Arbeid, Arie van der Zwan, verwijt de sociaaldemocratie in Nederland dat ze zover opschoof naar het centrum dat haar traditionele achterban in de kou bleef staan. In België wees Mark Elchardus er vorige week nog op dat links veel te lang ontkende dat diversiteit een probleem kan zijn. Oudere en sociaal zwakke mensen voelen zich bedreigd en in de steek gelaten en ze laten het oor hangen naar partijen die garen spinnen bij hun ongenoegen.

Het drama is dan dat ze bij lui zoals Griffin of Wilders terechtkomen. Radovan Karadzic staat in Den Haag terecht omdat hij het soort ideologie in de praktijk bracht dat beide heren ook verkondigen. De vraag is dan niet of de BBC Nazi Nick aan het woord mag laten. Maar waarom de traditionele partijen een probleem hebben laten rotten dat uren in de wind stonk. En stinkt.

door Hubert van Humbeeck

Radovan Karadzic staat terecht omdat hij in de praktijk bracht wat Nick Griffin en Geert Wilders bepleiten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content