De studentenstad van de 21e eeuw is een ‘levenslaboratorium’.

‘Brussel is zonder twijfel een studentenstad’, zegt Frank Ilsbroux, projectcoördinator van Onthaal en Promotie Brussel. Deze vzw is een van de Nederlandstalige organisaties die zich inzetten om de studenten mee te laten proeven van wat Brussel te bieden heeft. Er studeren tienduizenden jongens en meisjes aan de Brusselse hogescholen en universiteiten. De campussen liggen verspreid over het hele gewest, maar hartje Brussel verbindt alle studenten met elkaar: de gezellige cafeetjes aan het Sint-Goriksplein, de concerten in de Botanique, de unieke boetieks van de Antoine Dansaertstraat en nog zoveel meer.

Je kunt Brussel volledig veroveren per tram, bus of metro. Een goed ontwikkeld net zorgt ervoor dat je in elke buurt wel een halte vindt. Dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschap pendelen de studenten van het Nederlandstalig hoger onderwijs een heel jaar lang door de stad voor 25 euro. Je verplaatst je bijvoorbeeld gemakkelijk van de Albertinabibliotheek op de Kunstberg, naar een van de grootste Europese cinemacomplexen, Kinepolis, aan de Heizel. Je drinkt er rustig een glaasje, brengt een bezoekje aan Mini-Europa of bekijkt er Brussel vanuit de bollen van het Atomium. Maar ook het centrum bezit verschillende plekjes die het ontdekken waard zijn. ‘Het Egmontpark is de ideale ontmoetingsplaats voor de studenten. Je kunt er ’s middags bij mooi weer gewoon picknicken. Ook de Vismarkt is met haar vele gezellige restaurantjes een echte aanrader’, aldus Ilsbroux.

Chocoladewandeling

De groei van Brussel als studentenstad zorgde in 1998 voor het ontstaan van Quartier Latin-Student in Brussel en drie jaar later van Onthaal en Promotie Brussel. Samen met zes Nederlandstalige hogescholen en universiteiten loodsen beide vzw’s de Nederlandstalige studenten door het stadsleven: de Dag van de student, de sporthappenings in Sportopolis en Broodje Brussel zijn enkele initiatieven om Brussel en haar inwoners beter te leren kennen. ‘We willen onze studenten uit hun ivoren toren halen’, zegt Eric Verrept, gedelegeerd bestuurder van Quartier Latin. Daarvoor is de Dag van de student het ideale evenement met activiteiten op twintig locaties in het centrum: een gratis broodje in de Beursschouwburg; een chocoladewandeling door de stad, in de onderaardse gewelven van het Koningsplein; een fietstocht aan de oude Graanmarkt; noem maar op. Op die dag overspoelt het studentenvolkje onze hoofdstad.

‘Met in totaal 70.000 studenten, is Brussel de grootste studentenstad van het land’, aldus Frank Ilsbroux. Quartier Latin biedt via een interactieve website zo’n 3600 koten aan, verspreid over Brussel. ‘We hebben daar zeer bewust voor gekozen. Het is niet de bedoeling om studentengetto’s te creëren, maar wel een gemeenschap waarin studenten en inwoners met elkaar leven’, benadrukt Verrept.

De Brusselse maatschappij is een mix van culturen door de vestiging van de belangrijkste Europese instellingen, zoals onder andere de Europese Commissie en het Europees parlement. Frank Ilsbroux: ‘Je komt hier de hele wereld tegen. Brussel heeft als Europese hoofdstad een aantal troeven die je in andere studentensteden niet vindt. Je kunt hier bijvoorbeeld stage lopen bij de Europese organisaties en dat is met het oog op de toekomst zeker interessant.’

Als hart van Europa trekt Brussel niet alleen ambtenaren aan, maar ook studenten vanuit de verschillende werelddelen. ‘Brussel wordt daardoor de studentenstad van de 21e eeuw. Het is een levenslaboratorium, le monde en petit’, besluit Verrept. ‘Door de diversiteit en de nauwe menselijke contacten draagt de stad bij tot de vorming van de student. Het is een open, creatieve stad die de nieuwsgierigheid prikkelt en oproept.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content