De wereld in 30 vragen.

03.01 © Anadolu Agency via AFP

03.01

Bij een Amerikaanse luchtaanval komt (…1) om het leven. De dood van de Iraanse generaal blijft niet zonder gevolgen. Irak wil de Amerikaanse troepen het land uit, de coalitie tegen IS ligt stil en de nucleaire deal met Iran is reddeloos verloren.

07.01

Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle laten het Britse koningshuis achter zich. Ze verhuizen met hun zoontje (…2) naar de Verenigde Staten. Harry weigert ook zijn jaarlijkse dotatie en wil financieel onafhankelijk worden.

08.01

‘Ik had geen andere keuze dan te vluchten’, verklaart Carlos Ghosn (65), ex-topman van (…3) in zijn eerste publieke optreden sinds zijn opzienbarende vlucht uit Japan. Of Ghosn ontsnapte in de koffer van een muziekinstrument, wil hij niet bevestigen.

06.02

Premier Ludovic Orban stapt na amper drie maanden op. Orban, geen familie van Viktor, zou zelf aangestuurd hebben op de val van zijn regering, om nieuwe verkiezingen uit te lokken. (…4) bevindt zich in een politieke crisis.

03.03

Uitzonderlijk stelt het Vaticaan zijn geheime oorlogsarchieven open. Doel? De naam van (…5) zuiveren, de paus die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog te terughoudend zou hebben opgesteld tegenover Hitlers naziregime.

09.03

Twee presidenten worden beëdigd in (…6). Officieel won de zittende president Mohammad Ashraf Ghani de verkiezingen, maar zijn rivaal Abdullah Abdullah spreekt van fraude en roept zichzelf ook uit tot president.

14.03

Opvallend beeld bij de seizoensopening van Mini-Europa: voortaan staat er een douanebord tussen (…7) en de rest van Europa. De maquettes van het land verwijderen vond men ongepast en misschien is de situatie over een paar jaar weer anders.

16.04

Zes dagen nadat hij begonnen was aan honderd rondjes van 25 meter rond zijn tuin, om geld in te zamelen voor (…8), haalt kapitein Tom Moore de finish. Achter zijn rollator weet de 99-jarige oorlogsveteraan 21 miljoen euro in te zamelen.

18.04

Meer dan honderd Belgen die op skivakantie geweest zijn in het Oostenrijkse (…9) sluiten zich aan bij een groepsklacht tegen deelstaat Tirol. Een toogmedewerker van een après-skibar zou er honderden mensen besmet hebben met het coronavirus.

26.04

(…10) zet alle middelen in van de stichting die naar hem en zijn vrouw Melinda is vernoemd. Het gaat om ruim 37 miljard euro voor de strijd tegen corona. Dat terwijl de man vaak de hoofdrol speelt in complottheorieën rond het coronavirus.

04.05

Triomfantelijk toont de Venezolaanse president (…11) op televisie de paspoorten van twee Amerikaanse huurlingen, leiders van een bijzonder knullige couppoging. De twee wilden de president ontvoeren. Hij beschuldigt de VS, Colombia en zijn rivaal Juan Guaidó.

05.05

De gewezen Franse president (…12) wordt op zijn 94e aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag. Een bijna zestig jaar jongere tv-journaliste zegt dat het voormalige staatshoofd zijn hand op haar billen legde tijdens een interview.

26.05

Dominic Cummings, adviseur van de Britse premier Boris Johnson, ligt onder vuur voor een trip naar Barnard Castle, verboden tijdens de lockdown. Cummings wilde er testen of zijn (…13) voldoende hersteld was voor de rit terug naar Londen, beweert hij.

10.06

34 jaar lang heeft de wereld op het antwoord gewacht: wie vermoordde (…14 )? Zweedse speurders zeggen er zeker van te zijn dat het grafisch ontwerper Stig Engström was, al leveren ze geen forensisch bewijs.

17.06

Het hoofdkantoor van Tönnies, Duitslands grootste (…15 ), sluit na een massale uitbraak van corona. Topman Clemens Tönnies biedt zijn verontschuldigingen aan voor de werkomstandigheden in de fabriek. Men sprong laks om met de gezondheidsmaatregelen.

30.06

Koning Filip betuigt in een brief ‘zijn diepste spijt’ over de Belgische wandaden in Congo tijdens het bewind van Leopold II en de koloniale periode. De vorst schrijft die brief naar aanleiding van (…16 ) jaar onafhankelijkheid.

10.07

Roger Stone, adviseur van Donald Trump, krijgt gratie, al blijft hij schuldig aan liegen tegen het Congres en het belemmeren van een onderzoek naar de samenwerking tussen Trump en Rusland. De flamboyante Stone heeft een tatoeage van ex-president (…17 ) op zijn rug.

17.07

Nederland, Zweden, (…18 ) en Oostenrijk spelen het spel hard bij de onderhandelingen over de Europese herstelbegroting. Deze landen willen een zuiniger beleid en worden ook weleens de Vrekkige Vier genoemd.

24.07

De (…19 ) in Istanbul wordt in gebruik genomen als moskee. Het gebouw is een voormalige christelijke kathedraal uit de zesde eeuw en werd sinds 1934 als museum gebruikt. Maar volgens de Turkse president Erdogan moest het weer dienen als gebedsplaats voor moslims.

02.08

De geschiedenis van de VS wordt verteld als ‘een verhaal van blanke mannen’, zegt Alexandria Ocasio-Cortez. Het Democratische Congreslid suggereert om het standbeeld van de Vlaamse (…20) in de crypte van het Congres, dat de staat Hawaï uitbeeldt, te vervangen door een beeld van koningin Lili’uokalan.

03.08

Twee jaar na de plotse instorting gaat de beroemde brug in (…21) weer open voor het verkeer. Architect Renzo Piano, onder meer bekend van het Centre Pompidou in Parijs, maakte het ontwerp van de nieuwe brug.

06.08

Van New York naar Brussel in anderhalf uur. Luchtvaartmaatschappij (…22) van Richard Branson meent dat het technisch haalbaar en rendabel is. Het nog te ontwikkelen vliegtuig zou drie keer de snelheid van het geluid halen.

25.08

Afrika wordt vrij van (…23) verklaard. Om de verlammingsziekte klein te krijgen, waagden gezondheidswerkers zich decennialang in de meest afgelegen en gevaarlijke uithoeken van het continent. ‘Het zijn helden die duizenden kinderlevens hebben gered.’

21.09

Buitenlandse experts menen dat de testresultaten van (…24) V, het Russische coronavaccin, vervalst zijn. Ook een dochter van Vladimir Poetin werd ingeënt met dit vaccin, vernoemd naar een technologische innovatie uit het Sovjettijdperk.

23.09

Russisch oppositieleider Alexej Navalny verlaat het ziekenhuis, volgens zijn medestanders is hij vergiftigd in opdracht van het Kremlin. Duitsland zegt bewijzen te hebben dat Navalny vergiftigd werd met het zenuwgas (…25).

14.10

Politici van de Griekse neonazipartij (…26) gaan dertien jaar de cel in. De gewezen parlementsleden beraamden de moord op een antifascistische rapper en een Pakistaanse migrant. In 2015 was de partij de derde grootste van Griekenland. Na de verkiezingen van vorig jaar verdween ze uit het parlement.

18.10

Een staakt-het-vuren tussen Armenië en Azerbeidzjan houdt niet lang stand. Opnieuw draaien de vijandelijkheden om de regio (…27). Beide landen geven elkaar de schuld voor het oplaaien van deze vergeten oorlog.

31.10

Negen jaar later dan gepland gaat de nieuwe luchthaven van (…28) open. Flughaven Brandenburg-Willy Brandt vervangt de luchthavens Tegel en Tempelhof. ‘De nieuwe luchthaven is de sluitsteen van de Duitse hereniging’, vindt burgemeester Michael Müller.

05.11

Denemarken maakt 16 miljoen (…29) af nadat een gemuteerd coronavirus is overgesprongen van dieren op de mens. Zeker 200 Denen raakten besmet met de nieuwe variant, die naar men vreest de werking van toekomstige vaccins ondermijnt. Ook België houdt zijn acht fokkerijen in de gaten.

07.11

De overwinning van Democraat Joe Biden betekent dat de Amerikanen voor het eerst een vrouwelijke vicepresident krijgen. De 56-jarige Kamala Harris was aanvankelijk zelf presidentskandidaat. De moeder van de nieuwe vicepresident komt uit (…30), via haar vader heeft ze Jamaicaanse wortels.

1. Qassem Soleimani 2. Archie 3. Renault-Nissan 4. Roemenië 5. Pius XII 6. Afghanistan 7. Groot-Brittannië 8. de Britse gezondheidszorg 9. Ischgl 10. Bill Gates 11. Nicolas Maduro 1 2. Valéry Giscard d’Estaing 13. zicht 14. Olof Palme 15. vleesverwerker 16. 60 17. Richard Nixon 18. Denemarken 19. Hagia Sophia 20. Pater Damiaan 21. Genua 22. Virgin 23. Polio 24. Spoetnik 25. Novitsjok 26. Gouden Dageraad 27. Nagorno-Karabach 28. Berlijn 29. nertsen 30. India

16.04
16.04© AFP
05.05
05.05© BELGAIMAGE
24.07
24.07© Getty Images
06.08
06.08© WireImage
21.09
21.09© Getty Images
23.09
23.09© Anadolu Agency via Getty Images
05.11
05.11© Hollandse Hoogte / Thomas Schlij
07.11
07.11© Pool/Sipa USA
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content