De week (Wereld)

03 I 02 Mosterdgas opgeruimd

Libië. Na tien jaar zijn alle chemische wapens in Libië opgeruimd, meldt de regering. In januari 2004 gaf de toenmalige leider Muammar Khaddafi zijn 25 ton mosterdgas aan bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

03 I 02 Geen vrienden

Syrië. Terreurorganisatie Al-Qaeda distantieert zich in een mededeling van de extremisten van ISIS, die in Syrië terrein hebben veroverd. ISIS streed aanvankelijk mee tegen het Syrische regime, maar raakt steeds vaker slaags met de rebellen.

05 I 02 Kritiek VN

Vaticaan. Volgens een commissie van de VN heeft het Vaticaan te weinig gedaan tegen kindermisbruik door priesters. De VN pleit voor onafhankelijk onderzoek, schadevergoedingen voor de slachtoffers en ontslag en vervolging voor de daders.

05 I 02 Plasterk onder vuur

Nederland. De regering geeft toe dat de veiligheidsdiensten gegevens over 1,8 miljoen telefoons onderschepten. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vertelde in oktober nog dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA dat had gedaan.

07 I 02 Weer gesprekken

Cyprus. De Griekse en de Turkse gemeenschap op Cyprus hervatten volgende week gesprekken over de hereniging van het eiland. Sinds 1974 is de republiek feitelijk verdeeld. De vredesonderhandelingen liggen al bijna twee jaar stil.

07 I 02 Burgerprotest

Bosnië en Herzegovina. In verschillende steden steken boze betogers overheidsgebouwen in brand om de werkloosheid en de corruptie aan de kaak te stellen. Er vallen honderden gewonden bij de ergste onlusten in Bosnië sinds het einde van de burgeroorlog.

08 I 02 Treindrama

Frankrijk. Door een vallend rotsblok ontspoort een toeristentrein in het dorpje Annot in de Franse Alpen. Twee inzittenden sterven, zeven anderen raken gewond. De trein was onderweg van Nice naar Digne-les-Bain.

08 I 02 Hulpkonvooi onder vuur

Syrië. Na anderhalf jaar belegering bereikt de VN voor het eerst de uitgehongerde bevolking van de stad Homs met voedsel, water en medicijnen, hoewel het VN-konvooi beschoten wordt door onbekenden. Ook de evacuatie van vrouwen en kinderen uit Homs begint.

09 I 02 Migratie beperkt

Zwitserland. Een nipte meerderheid (50,3 procent) van de Zwitsers stemt in een referendum voor het invoeren van strikte quota voor immigratie vanuit de EU. De regering was tegen. Het referendum was een initiatief van de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP).

09 I 02 Atoomakkoord

Iran. Na twee dagen onderhandelen bereikt Iran een akkoord met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) over zeven nieuwe actiepunten. Zo belooft Iran info over zijn ontstekers en toegang tot de uraniummijn Saghand.

09 I 02 Meer homorechten

VS. Minister van Justitie Eric Holder kondigt aan dat gehuwde homo’s nationaal dezelfde rechten krijgen als heterokoppels. Zo kunnen gehuwde homo’s nu niet meer gedwongen worden om tegen elkaar te getuigen in een rechtszaak.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content