De week (Wereld)

27 / 01 Eensgezind

Tunesië. Een ruime meerderheid van het parlement keurt een nieuwe grondwet goed, die analisten de meest democratische van het Midden-Oosten noemen. Twee dagen later geeft het parlement het vertrouwen aan een zakenkabinet dat de verkiezingen voorbereidt.

28 / 01 Regering valt

Oekraïne. Premier Mykola Azarov stapt op na wekenlang hevig protest van de oppositie. President Viktor Janoekovitsj stelt vicepremier Sergej Arboezov aan als interim-premier, geeft toe dat hij fouten gemaakt heeft en neemt even ziekteverlof.

29 / 01 State of the Union

VS. In zijn jaarlijkse State of the Union voor het Congres zegt president Barack Obama dat hij komend jaar vooral de groeiende inkomensongelijkheid gaat aanpakken. Als het nodig is, wil hij daarvoor aan het (erg verdeelde) Congres voorbijgaan.

29 / 01 Pensioenleeftijd

Duitsland. Kanselier Angela Merkel kondigt in haar regeerverklaring aan dat arbeiders die 45 jaar gewerkt hebben al op 63 met pensioen zullen mogen. Tijdens de vorige regeerperiode trok ze de pensioenleeftijd op tot 67, nu verlaagt ze die voor sommigen.

30 / 01 Weekers stapt op

Nederland. Frans Weekers, de staatssecretaris van Financiën, neemt ontslag. Dat gebeurt nadat hij slecht had gecommuniceerd over de reden waarom de belastingdienst 100.000 uitkeringen niet betaalde. Eerder overleefde hij al eens een motie van wantrouwen.

30 / 01 Coalitie breekt

Denemarken. De socialisten trekken zich terug uit de minderheidsregering van premier Helle Thorning-Schmidt, uit protest tegen de verkoop van een deel van overheidsenergiebedrijf Dong Energy aan de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Zes ministers stappen op.

01 / 02 Hongersnood

Zuid-Soedan. De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 3,7 miljoen mensen in Zuid-Soedan hoogdringend voedsel nodig hebben, als gevolg van de stammenoorlog van de afgelopen maanden. 860.000 mensen gingen voor het geweld op de vlucht.

01 / 02 Geen resultaat

Syrië. De eerste ronde van de Syrische vredesgesprekken in Genève heeft zo goed als niets opgeleverd, zegt de VN. Het Palestijnse vluchtelingenkamp in Yarmouk krijgt hulp, maar humanitaire hulp voor hongerende burgers in vele andere gebieden blijft geblokkeerd.

02 / 02 Chaotische verkiezingen

Thailand. De parlementsverkiezingen verlopen turbulent. In 42 van de 375 kieskringen, vooral in Bangkok en het zuiden, verhindert de oppositie dat kiezers hun stem uitbrengen, uit protest tegen de regering. Er komt later een nieuwe poging op die plaatsen.

02 / 02 Plan B

Griekenland. Leden van de fascistische partij Gouden Dageraad richten de nieuwe partij Nationale Dageraad op. Zo zouden ze toch aan de Europese verkiezingen kunnen deelnemen als de oorspronkelijke partij verboden wordt door het onderzoek naar haar misdaden.

03 / 02 Wijdverspreide corruptie

EU. Corruptie kost de EU elk jaar zeker 120 miljard euro, zegt de Europese Commissie, nadat ze het fenomeen voor het eerst zelf heeft onderzocht. Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström eist strengere controle en straffen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content