De week (Wereld)

14 / 01 Lastenverlaging

Frankrijk. President François Hollande kondigt een economisch hervormingspact aan. De werkgeversbijdragen dalen drastisch, de overheid zal tegen 2017 65 miljard euro minder uitgeven. Hollande hoopt dat bedrijven daardoor mensen in dienst zullen nemen.

15 / 01 Te weinig geld

Syrië. Op een donorconferentie in Koeweit verzamelt de VN 1,8 miljard euro voor humanitaire hulp aan slachtoffers van de Syrische burgeroorlog. Dat is nog niet de helft van de 4,7 miljard euro die de VN nodig achtten.

16 / 01 Hariri-proces begonnen

Libanon. In Leidschendam, Nederland, begint het Speciaal Tribunaal voor Libanon met het proces over de moord op de Libanese premier Rafik Hariri (2005). De vier verdachten zijn leden van de sjiitische beweging Hezbollah, maar ze werden nooit aangehouden.

17 / 01 NSA beknot

VS. President Barack Obama belooft dat het wereldwijd bekritiseerde spionageprogramma van inlichtingendienst NSA ingeperkt zal worden. NSA mag alleen nog afluisteren als er een concrete aanleiding is en als een rechter er de toestemming voor geeft.

17 / 01 Sobotka premier

Tsjechië. President Milos Zeman benoemt Bohuslav Sobotka (42) tot nieuwe premier. Hij zal een coalitie leiden van zijn sociaaldemocraten, de christendemocraten en protestpartij ANO, die bij de verkiezingen in oktober 2013 18 procent haalde.

17 / 01 Oorlog slaat over

Libanon. De grensdorpen Arsal, Baalbek en Hermel worden gebombardeerd vanuit Syrië, er vallen zeker zeven doden. Ook in Hermel, een bolwerk van de sjiitische militie Hezbollah, doodt een autobom drie mensen. Libanon lijkt zo verwikkeld te raken in de Syrische burgeroorlog.

18 / 01 Referendum

Egypte. 98,1 procent van de Egyptenaren stemde bij een referendum voor de nieuwe grondwet. Het nee-kamp boycotte de volksraadpleging, de opkomst lag met 36 procent erg laag. De uitslag versterkt de macht van het leger, dat in juli een coup pleegde.

18 / 01 VN getroffen

Afghanistan. De fundamentalistische taliban doden bij een zelfmoordaanslag en een vuurgevecht in een restaurant in Kaboel 21 mensen. Onder hen zijn vier medewerkers van de VN, één van het IMF en twee van de EU-politiemissie.

19 / 01 Kiev ontploft

Oekraïne. Opnieuw trekken pro-Europese opposanten de straten van Kiev op om het aftreden van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj te eisen. Er vallen tientallen gewonden bij confrontaties met de ordepolitie, maar Janoekovitsj plooit niet.

19 / 01 Dodelijk protest

Thailand. Drie explosies maken zeker één dode en zestig gewonden onder de betogende oppositie in Bangkok. Eerder werden twee betogers neergeschoten. De opposanten zeggen dat ze ondanks het geweld zullen doorgaan tot de verkiezingen van 2 februari.

20 / 01 Sancties opgeheven

Iran. Het atoomakkoord dat Iran met de wereldmachten sloot, gaat van start. Hassan Rohani schroeft het omstreden nucleair programma drastisch terug, in ruil heffen de VS en de EU enkele van hun economische sancties tegen de kernmacht op.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content