27 / 12 Hoogspanning

Libanon. Bij een aanslag in het centrum van de hoofdstad Beiroet vallen vijf doden en vijftig gewonden. Een van de doden is de soennitische oud-minister Mohammad Shattah. Zes dagen later eist een aanslag in een sjiitische wijk nog eens vijf mensenlevens.

29 / 12 Terreur in Volgograd

Rusland. Twee zelfmoordaanslagen treffen de stad Volgograd, eerst op een treinstation en een dag later op een bus. In totaal komen 31 mensen om. Niemand eist de aanslagen op, maar de autoriteiten verdenken moslimextremisten uit de Kaukasus.

29 / 12 Schumacher kritiek

Frankrijk. Zevenvoudig wereldkampioen formule 1 Michael Schumacher (44) raakt zwaargewond bij een skiongeval in Méribel in de Franse Alpen. Hij is in kritieke toestand door een zwaar hersenletsel en wordt in een kunstmatige coma gehouden.

01 / 01 Nieuw euroland

Letland. De Letten betalen voortaan in euro en niet langer in lats. Letland is het achttiende land dat de gemeenschappelijke Europese munt aanneemt. De Baltische republiek is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

01 / 01 Aanslag

Kenia. In een nachtclub in de toeristische badplaats Diani Beach raken tien mensen gewond bij een aanslag met een granaat. De politie denkt dat de moslimextremisten van Al Shabaab opnieuw achter de terreuractie zitten, net zoals in september in Nairobi.

01 / 01 Musharraf berecht

Pakistan. In Islamabad begint het proces tegen ex-president Pervez Musharraf. Hij staat terecht voor hoogverraad, omdat hij in 2007 de noodtoestand uitriep om aan de macht te blijven. Hartklachten van Musharraf stellen de zitting meteen uit.

02 / 01 Dodelijk protest

Egypte. Bij demonstraties van de Moslimbroederschap vallen zeker elf doden na rellen met de politie in zowel Caïro als Alexandrië. De regering beschouwt de partij van de afgezette president Mohamed Morsi als een terreurorganisatie.

03 / 01 Vredesoverleg

Zuid-Soedan. In Addis Abeba in Ethiopië beginnen onderhandelingen over vrede tussen de regering en de Nuer-rebellen rond ex-vicepresident Riek Machar. De troepen vechten al drie weken tegen elkaar in de deelstaat Jonglei.

04 / 01 Isis rukt op

Irak. Het leger verliest na dagenlange gevechten de controle over de westelijke steden Faluja en Ramadi. De soennitische extremistische groep Isis, die banden heeft met Al-Qaeda, heeft er de macht gegrepen. De VS beloven steun maar geen troepen.

04 / 01 Humanitair drama

Centraal-Afrikaanse Republiek. De VN meldt dat al 935.000 burgers op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de CAR tussen christelijke en islamitische rebellen. De inzet van Franse blauwhelmen koelt de situatie voorlopig niet af.

05 / 01 Verkiezingsgeweld

Bangladesh. De parlementsverkiezingen ontaarden in een bloedbad. Bij clashes tussen oppositie en politie vallen zeker achttien doden. Opposanten steken zo’n honderd stembureaus in brand. Ze zijn boos omdat premier Sheikh Hasina weigert af te treden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content