De week (Wereld)

02/12 Assad schuldig

Syrië. Volgens de VN zijn er steeds meer bewijzen dat de Syrische president Bashar al-Assad zelf verantwoordelijk is voor een resem oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog. Dat zegt het hoofd van het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

03/12 Machtsgreep

Noord-Korea. Opperste leider Kim Jong-un ontslaat zijn mentor Jang Song Thaek, de nummer twee van het regime, uit al zijn functies. Jang is de oom van Kim. Hij wordt volgens de staatstelevisie beschuldigd van corruptie, druggebruik en wanbeleid.

04/12 Klap voor Hezbollah

Libanon. Hussein al-Laqis, een van de militaire leiders van de sjiitische militie Hezbollah, wordt doodgeschoten in een buitenwijk van Beiroet. Hezbollah meldt het zelf en beschuldigt Israël, maar dat ontkent. Een soennitische terreurgroep eist de moord op.

04/12 Hoerenlopen strafbaar

Frankrijk. Een ruime meerderheid van het Franse parlement stemt in met een nieuwe prostitutiewet die klanten van hoertjes bestraft. Hoerenlopers kunnen tot 1500 euro boete krijgen. Vele prostituees waren tegen de wet.

05/12 Mandela sterft

Zuid-Afrika. Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, overlijdt thuis in Johannesburg. De Nobelprijswinnaar voor de Vrede werd 95 jaar. Staatslieden van over de hele wereld brengen hulde aan de anti-apartheidsstrijder.

05/12 Aanval op overheid

Jemen. Bij een aanslag op het ministerie van Defensie komen zeker 52 mensen om, 162 anderen raken gewond. Eerst blies een terrorist zichzelf op, daarna beschoten collega’s het ministerie. De islamistische terreurgroep Ansar al-Sharia eist de aanslag op.

07/12 Inspectie

Iran. Inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) arriveren in Teheran. Ze mogen de geheime nucleaire centrale van Arak bezoeken, als gevolg van een deal tussen Iran en de wereldmachten vorige maand.

07/12 Handelsakkoord

Indonesië. Wereldhandelsorganisatie WTO sluit voor het eerst sinds de oprichting in 1995 een wereldwijd handelsverdrag. De 159 deelnemende landen spreken onder meer soepeler douaneprocedures af. De deal moet één biljoen dollar aan de wereldwijde handel toevoegen.

08/12 Geen krediet

Griekenland. De EU en het IMF stellen een noodlening van 1 miljard euro uit tot volgende maand, omdat de Griekse regering nog niet genoeg heeft hervormd. Het Griekse parlement stemt intussen in met een begroting zonder extra ingrepen.

09/12 Renzi verkozen

Italië. Matteo Renzi (38) is de nieuwe leider van de centrumlinkse Democratische Partij. De populaire en ambitieuze burgemeester van Firenze haalde met 68 procent een ruime zege. Hij volgt Pierluigi Bersani op. Renzi staat bekend om zijn directe stijl.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content