25 I 11 Geneva II

Syrië. De VN zullen op 22 januari in Genève een internationale vredesconferentie organiseren die een oplossing moet zoeken voor de burgeroorlog in Syrië. Zowel het regime als de oppositie beloven aanwezig te zijn, net als de regionale en de wereldmachten.

26 I 11 Hernandez president

Honduras. Juan Orlando Hernandez is de nieuwe president. Als kandidaat van de rechtse Nationale Partij haalde hij68 procent van de stemmen, tegenover 29 procent voor de kandidaat van de linkse oppositie, Xiomara Castro. Die betwist de uitslag,maar vangt bot.

26 I 11 Machtsspel

China. Boven de omstreden Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese Zee eist China de luchtzone op. Wie erover wil vliegen, moet zich melden. Japan, de VS en Zuid-Korea vliegen er meteen met militaire vliegtuigen over zonder zich te melden, tot woede van China.

27 I 11 Rooms-rood

Duitsland. Na vijf weken onderhandelen bereikt het christendemocratische kartel CDU/CSU van kanselier Angela Merkel een regeerakkoord met de socialistische SPD. De SPD krijgt zes ministers in Merkels volgende kabinet, plus de invoering van een minimumloon.

27 I 11 Premier stapt op

Letland. Premier Valdis Dombrovskis stapt op. Hij voelt zich politiek verantwoordelijk voor het instorten van het dak van een winkelcentrum in Riga, waarbij 54 mensen om het leven kwamen.

27 I 11 Berlusconi uit Senaat

Italië. Een meerderheid van de Senaat beslist dat ex-premier Silvio Berlusconi zijn zetel verliest vanwege zijn veroordeling tot vier jaar cel voor fiscale fraude. President Giorgio Napolitano kon hem vooraf gratie verlenen maar weigerde dat te doen.

29 I 11 Einde vrede

Mali. De Toearegrebellen zeggen het vredesbestand op dat ze in juni sloten met de regering. Het leger heroverde begin 2013 met steun van Frankrijk het noorden van Mali op moslimfundamentalisten en Toearegs, maar nu laait het geweld er weer op.

30 I 11 Drama in pub

Schotland. Een politiehelikopter crasht in het centrum van Glasgow op de drukbezochte pub Clutha Vaults. Drie agenten en zes cafégangers komen om, veertien anderen raken zwaargewond. De regering stelt twee dagen van nationale rouw in.

30 I 11 Dodelijke clash

Thailand. In Bangkok raken aanhangers en opposanten van de regering slaags met elkaar, er vallen vier doden en 58 gewonden. De oppositie eist al een week het ontslag van de regering omdat die amnestie wil geven aan het regime van ex-premier Thaksin Shinawatra.

01 I 12 Ramp in Bronx

VS. Een metrotrein ontspoort in New York City. Er zijn zeker vier doden en 63 gewonden. De trein was onderweg naar de wijk Manhattan, maar vijf wagons raakten om onduidelijke redenen van de rails in de wijk Bronx. De trein belandt net niet in de rivier Hudson.

01 I 12 Verbod op homohuwelijk

Kroatië. In een bindend nationaal referendum stemt een ruime meerderheid van de Kroaten voor een verbod op het homohuwelijk. De regering zal de gelijke rechten die de holebi’s in 2003 kregen terugschroeven en de grondwet aanpassen.

01 I 12 Naar de maan

China. Vanaf Chinhang lanceert China met succes een eerste ruimtesonde naar de maan. Het is daarmee het derde land ter wereld, na de VS en de Sovjet-Unie, dat op de maan probeert te landen. De missie moet de nieuwe wereldmacht van de Volksrepubliek in de verf zetten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content