De week (Wereld)

11/11 Geen akkoord

Iran. In Genève springt een deal tussen Iran en de wereldmachten over het omstreden atoomprogramma op het laatste moment af. Iran is wel volledig gestopt met het verrijken van uranium, meldt de VN. Op 20 november onderhandelen ze verder.

11/11 Vertrouwen hersteld

Griekenland. De regering van premier Antonis Samaras overleeft nipt (153 van de 300 parlementsleden) een motie van wantrouwen, die door de linkse oppositie was ingediend wegens het sluiten van de openbare omroep.

12/11 Verwoesting

Filipijnen. De tyfoon Haiyan, een van de zwaarste stormen ooit, maakt op de Filipijnen ongeveer 4000 doden. Zeker een half miljoen mensen zijn dakloos. De VN coördineert een moeizaam verlopende internationale hulpactie. De EU draagt 20 miljoen euro bij.

14/11 Onevenwicht

Duitsland. De Europese Commissie opent een onderzoek naar het Duitse handelsoverschot. Dat zou niet hoger mogen liggen dan 6 procent. Duitsland overschrijdt die limiet al sinds 2007, maar herhaalt dat het dat beleid niet wil wijzigen.

14/11 Bescheiden groei

EU. Nederland en Portugal zijn uit de recessie. Na vier kwartalen krimpen tekent de Nederlandse economie 0,1 procent groei op, en ook Portugal groeide 0,2 procent. De krimp (-0,1 procent) van de Franse economie verrast, en de Duitse economie gaat slechts 0,3 procent vooruit.

15/11 Hervormingen

China. Na de top van de Communistische Partij neemt de regering drastische maatregelen. Ze schaft de werkkampen af en hervormt het eenkindbeleid. Wie zelf enig kind is, mag er voortaan twee hebben. Er zijn ook 60 economische hervormingen.

16/11 Boze Fransen

Frankrijk. François Hollande is de minst populaire president sinds 1958, blijkt uit een peiling van IFOP. Nog slechts 20 procent van de Fransen is tevreden over hem. Zijn voorganger Nicolas Sarkozy scoorde nooit lager dan 28 procent.

17/11 Bachelet op koers

Chili. Michele Bachelet (62) wint de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De linkse ex-president haalt 45 procent, tegenover 25 procent voor haar rechtse opponent Evelyn Matthei. De tweede ronde is op 15 december.

17/11 Musharraf in het nauw

Pakistan. De regering klaagt ex-president en legerleider Pervez Musharraf aan voor hoogverraad, omdat hij in 2007 de grondwet opschortte en de noodtoestand afkondigde. Voor hoogverraad kan Musharraf de doodstraf krijgen.

17/11 Lessing overleden

Groot-Brittannië. De Britse schrijfster Doris Lessing overlijdt op 94-jarige leeftijd. De feministische auteur won in 2007 de Nobelprijs voor de Literatuur, en is vooral bekend van de romans The Golden Notebook en The Grass is Singing.

17/11 Crash

Rusland. Op de luchthaven van Kazan stort een Boeing 737 van Tatarstan Airlines neer bij de landing. Alle vijftig inzittenden komen om. De oorzaak van de crash is nog onbekend. Het Russische luchtverkeer beleefde de afgelopen jaren tal van ongelukken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content