29 I 07 Ashton bemiddelt

Egypte. EU-buitenlandchef Catherine Ashton bezoekt als eerste niet-militair de afgezette president Mohammed Morsi op een geheime locatie. Ze spreekt twee uur met hem, en verklaart nadien dat het relatief goed met hem gaat.

29 I 07 Prille gesprekken

Israël. In Washington begint het eerste vredesoverleg tussen Israël en Palestina, na een blokkering van bijna drie jaar. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry leidt de onderhandelingen, en wil over negen maanden een akkoord.

29 I 07 Spiraal van geweld

Tunesië. Nu de politieke situatie onstabiel blijft, zakt Tunesië weer weg in een spiraal van protest en geweld. Nabij de Algerijnse grens sterven acht soldaten in een hinderlaag van onbekende terroristen, en twee dagen later nog twee door een explosie.

29 I 07 Geweld laait op

Irak. Een georkestreerde aanslag met zeventien bomauto’s verspreid over Bagdad maakt 55 doden en tientallen gewonden. De explosies mikten op sjiitische wijken. De sjiitische regering wijst in de richting van soennitische rebellengroepen, die het geweld dit jaar opvoeren.

30 I 07 Manning schuldig

VS. Een militaire rechtbank spreekt WikiLeaks-bron Bradley Manning, die geheimen van het Amerikaanse leger lekte, vrij van ‘hulp aan de vijand’. Aan negentien andere zaken, waaronder spionage, is hij wel schuldig. Manning riskeert tot 136 jaar cel.

30 I 07 Gratie onder vuur

Marokko. Op verzoek van de Spaanse koning Juan Carlos geeft de Marokkaanse koning Mohammed VI 48 Spaanse gevangenen gratie. Waarvan hij er één moet annuleren na dagenlang burgerprotest. De gevangene was veroordeeld voor aanranding van minderjarigen.

02 I 08 Nog geen president

Mali. Ex-premier Ibrahim Boubacar Keita (39,2 procent) en oud-minister Soumaila Cissé (19,4 procent) winnen zoals verwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, en nemen het op 11 augustus tegen elkaar op in de beslissende tweede ronde.

03 I 08 Rohani president

Iran. Hassan Rohani legt de eed af als nieuwe president. Hij volgt Mahmoud Ahmadinejad op. Rohani won in juni verrassend de verkiezingen. Voormalig VN-gezant Mohammad Javad Zarif, ook een gematigd politicus, wordt zijn minister van Buitenlandse Zaken.

04 I 08 Karman buiten

Egypte. Tawakkul Karman, de eerste Arabische ooit die een Nobelprijs voor de Vrede kreeg (2011), mag Egypte niet binnen om mee te protesteren tegen het afzetten van Morsi. De Jemenitische activiste werd tegengehouden op de luchthaven van Caïro.

04 I 08 Angst voor Al-Qaeda

VS. De regering sluit 21 ambassades en consulaten in islamitische landen wegens een terreurdreiging. Vele Europese landen sluiten hun ambassade in Jemen. De oorzaak van de angst is volgens de New York Times onderschepte communicatie van terreurgroep Al-Qaeda.

04 I 08 Campagne begint

Australië. De nieuwe premier Kevin Rudd kondigt verkiezingen aan op 7 september. Hij versloeg Julia Gillard in de strijd om de leiding van de Labourpartij, en werd daarom meteen ook premier. De conservatieve oppositie van Tony Abbott staat op winst in de polls.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content