28 / 12 Vondeling

Voor een ziekenhuis in Schaarbeek wordt een pasgeboren baby achtergelaten. Het jongetje van een dag oud verkeert in goede gezondheid. De politie zoekt de ouders. Als ze na een maand niet gevonden zijn, wordt het kind opgegeven voor adoptie.

28 / 12 Verkrachting

In Veurne wordt een 18-jarige gearresteerd die op een kerkhof een 87-jarige vrouw verkrachtte. De tiener van Kameroense afkomst werd al eens opgepakt voor zedenfeiten. Zijn moeder zegt dat ze vergeefs hulp zocht voor haar zoon.

29 / 12 Artsen

Tientallen artsen willen stoppen met hun beroep door de verhoogde voorheffing op de liquidatiebonus, zegt het artsensyndicaat BVAS. Een deel zal niet meer onder vennootschap werken, maar velen zullen ook definitief stoppen, klinkt het.

30 / 12 Lijfwachten

Koning Filip eist continue bewaking voor zijn vier kinderen, desnoods door het aantal lijfwachten van koning Albert te verminderen. In december dreigde een anonieme briefschrijver ermee prinses Elisabeth te ontvoeren.

01 / 01 Lotto

Bij de nieuwjaarstrekking van de Lotto is er een winnaar van 13 miljoen euro, het grootste bedrag ooit in de 35-jarige geschiedenis van het spel. De SuperLotto Jackpot was drie keer niet gewonnen, waardoor de som zo hoog was.

01 / 01 Helsen

De Hasseltse modeontwerper Stijn Helsen valt van een balkon op de vierde verdieping van een Brussels hotel. Hij is zwaargewond maar niet in levensgevaar. Helsen kampte al een tijd met een burn-out.

02 / 01 Dans

Choreografe Jeanne Brabants (93) overlijdt aan een slepende ziekte. In 1941 richtte ze haar eigen balletschool op in Antwerpen, maar ze is vooral bekend als stichtster van het Ballet van Vlaanderen. In 2000 kreeg ze de titel van barones.

02 / 11 Controle

Michel De Samblanx stapt op als voorzitter van het federale auditcomité, dat toezicht houdt op de federale overheids-diensten. Politieke onwil en verzet door top-ambtenaren maken elke deftige controle onmogelijk, zo stelt hij.

03 / 12 Dexia

De vroegere Dexia-top heeft de bank kapotgemaakt door megalomanie en ‘zottigheden in het buitenland’. Dat zegt huidig Belfius-voorzitter Jos Clijsters in De Tijd. Volgens hem hadden de problemen vermeden kunnen worden. Fortis had dan weer vooral ‘pech’.

03 / 12 Kasteelmoord

In de zaak van de kasteelmoord wordt dokter André Gyselbrecht vrijgelaten. Hij wordt ervan verdacht de opdrachtgever geweest te zijn van de moord op zijn schoonzoon, Stijn Saelens. Van de twee vermoedelijke daders is er één overleden, de andere is nog onbekend.

05 / 01 Euronav

De Belgische oliereder Euronav meldt dat hij voor 772 miljoen euro vijftien mammoettankers overneemt van het Deense maritieme concern Maersk. Euronav wordt daarmee zowat de evenknie van het Noorse Frontline, de huidige marktleider.

06 / 01 Film

In een open brief roept de Vlaamse audiovisuele sector op om het taxsheltersysteem te hervormen, de fiscale steunmaatregel voor films. Door misbruik haken investeerders steeds vaker af. Onder meer Stijn Coninx en Erik Van Looy ondertekenen de brief.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content