De week (België)

18 / 11 Pedofiele pater

In het Canadese Iqaluit begint het proces tegen de Belgische pater Eric Dejaeger. De man wordt verdacht van tientallen gevallen van kindermisbruik in de jaren zeventig en tachtig. Hij bekent meteen de aanranding van acht jongens.

19 / 11 Explosie

Bij een stoomontploffing in de olieraffinaderij Total in de Antwerpse haven komen twee arbeiders om het leven. De twee werkten voor een onderaannemer die onderhoudswerken uitvoerde.

19 / 11 Failliet

Free Record Shop België legt de boeken neer. De 68 winkels van de groep, waar 230 mensen werken, zijn zwaar verlieslatend. De curatoren gaan op zoek naar een overnemer.

20 / 11 GAS-boete

Vanaf 2014 kunnen ouders hun kinderen een GAS-boete besparen als ze zelf een passende straf geven. De gemeenten mogen beslissen of ze dit gaan toepassen. Het alternatief geldt enkel bij kleine inbreuken en de GAS-ambtenaar moet akkoord gaan.

20 / 11 Amendementen

Europarlementslid Louis Michel (MR) heeft 158 amendementen ingediend om de nieuwe Europese privacywet af te zwakken. Michel zegt dat een medewerker de amendementen indiende in zijn naam.

20 / 11 Aanrijding

In Gent rijdt een 17-jarige met een terreinwagen in op een tramhokje vol scholieren. De bestuurder pleegt daarna vluchtmisdrijf. Acht jongeren raken gewond, maar niemand is in levensgevaar. De chauffeur kan als volwassene berecht worden.

21 / 11 Voedselveiligheid

De Europese Commissie stelt dat het Belgisch voedselagentschap veel hygiëneproblemen niet opmerkt. Ook de bestraffing van bedrijven die in de fout gaan, is te laks. Volgens het agentschap spelen de besparingen van de regering haar parten.

22 / 11 Sociale dumping

De Belgische maatregelen tegen vormen van fraude bij de inzet van buitenlandse werknemers zijn in strijd met de Europese regels voor het vrije verkeer van personen. Volgens staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) ‘saboteert’ Europa de strijd tegen sociale dumping.

23 / 11 Gevangenissen

De Commissie tegen Foltering van de VN wil uitleg van België over de zaak-Jonathan Jacob, de jongeman die sterft in een Mortselse politiecel. De VN hekelt ook de overbevolking, de gebrekkige hygiëne en het geweld in onze gevangenissen.

23 / 11 Trein

In het nieuwe NMBS-vervoersplan, dat in december 2014 van start gaat, zullen tal van treinen langzamer rijden om vertragingen terug te dringen. Volgens de NMBS is het plan nog niet uitgewerkt en niet definitief.

24 / 11 Vlaams Belang

Bij de verkiezingen in 2014 komt Vlaams Belang op in Wallonië. Volgens partijboegbeeld Filip Dewinter is stemmen op de PS niet in het voordeel van de Walen. Echt veel succes verwacht de partij wel niet te halen, het is meer een symbolische actie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content