De week (België)

04 | 11 Faillissementen

In België gingen dit jaar al 10.257 bedrijven bankroet. Dat is 12 procent meer dan vorig jaar; een triest record. Door de faillissementsgolf gingen ruim 23.000 jobs verloren. De meeste faillissementen gebeurden, traditiegetrouw, in de horeca.

04 | 11 Ritsen

Binnenkort wordt ritsen in het verkeer verplicht. Veel chauffeurs ergeren zich wanneer andere bestuurders tot het einde van de wegvallende pechstrook doorrijden, maar dat maakt de doorstroming net vlotter. Niet-ritsers riskeren 55 euro boete.

05 | 11 Treinstaking

Een treinstaking van de kleine vakbond ASTB zorgt voor vertragingen op het spoor en een drukke avondspits. Verscheidene treinen worden afgeschaft. De ASTB wil dat de NMBS meer rustpauzes voorziet voor machinisten.

05 | 11 Huts

Fernand Huts, ceo van Katoen Natie, doet geen nieuwe investeringen meer in de haven van Antwerpen en wil onder meer uitwijken naar Marseille. Huts ligt al een tijdje overhoop met de vakbonden. Zij noemen zijn uitspraak een strategisch spel.

06 | 11 Mediahuis

Bij Mediahuis verdwijnen 205 jobs, waarvan 67 op de redacties. De hoofdzetel komt in Antwerpen, waar Het Nieuwsblad wordt samengebracht met Gazet van Antwerpen. De vakbonden zijn verrast over de omvang van de sanering.

06 | 11 Euthanasie

Zestien kinderartsen, ook van katholieke ziekenhuizen, roepen in een open brief op om euthanasie voor kinderen mogelijk te maken. De gevallen die ze zien zijn te schrijnend, zeggen ze. De Senaat debatteert

over een uitbreiding

van de wet.

06 | 11 Gemeentefinanciën

Ruim de helft van de Vlaamse gemeenten gaat snoeien in het personeelsbestand, blijkt uit een enquête van de Vereniging Voor Steden en Gemeenten. Meestal gaat het niet om naakte ontslagen, maar de dienstverlening komt onder druk.

06 | 11 Zaventem

De Spaanse lowcostmaatschappij Vueling gaat zeven extra verbindingen aanbieden vanuit Zaventem, onder meer naar Ibiza, Mallorca en Rome. Dat zou honderden jobs opleveren. Vueling is nu goed voor 400 banen op Brussels Airport.

07 | 11 Belgacom

Volgens CD&V-Kamerlid Roel Deseyn snuffelt Belgacom in de e-mails die via zijn netwerk verstuurd worden. Deseyn heeft geen harde bewijzen, maar citeert interne bronnen bij het bedrijf. Belgacom ontkent met klem.

07 | 11 Peeters

Vlaams minister-president Kris Peeters trekt volgend jaar de Vlaamse CD&V-lijst in Antwerpen. Staatssecretaris Servais Verherstraeten voert de federale lijst aan. N-VA-concurrent Bart De Wever lijkt voor het federaal niveau te kiezen.

07 | 11 Belgacom (bis)

Ceo Didier Bellens moet zich verantwoorden bij minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Bellens noemde de staat een moeilijke partner en premier Elio Di Rupo ‘een klein kind dat om zijn Sinterklaas komt’, vanwege de Belgacom-dividenden.

08 | 11 Gifgas

Het munitiestort uit de Eerste Wereldoorlog voor de kust van Heist blijkt vrijwel volledig uit gifgasgranaten te bestaan – veel meer dan altijd werd aangenomen. Wetenschappers noemen de situatie onder controle.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content