28 | 10 Bommelding

Het gerecht onderzoekt of een bommelding aan de Universiteit Antwerpen het werk is van radicale moslims. In een e-mail dreigt een ‘moslimbroederschap’ met de ‘dood van alle ongelovigen in België’. Alle campussen worden de hele dag ontruimd.

29 | 10 Arco

De ACW-coöperatieve Arco eist 40 miljoen terug van restbank Dexia. De claim heeft te maken met de verkoop van een Frans onderdeel van de bank. Critici vrezen dat dit ook andere schuldeisers kan inspireren, waardoor Dexia dieper in de problemen komt.

29 | 10 Ondernemen

De omstandigheden voor ondernemers zijn erop achteruitgegaan in 2013, zegt de Wereldbank. België staat op de 36e plaats, vorig jaar was dat 32. De openheid van het land, de belastingregels en de faillissementswetten zijn enkele criteria.

30 | 10 Brems

Eva Brems doet niet mee aan de verkiezingen van 2014 en stapt uit de politiek. In 2010 veroverde ze de eerste Kamerzetel voor Groen in Leuven. Daarvoor was ze docent mensenrechten aan de UGent en voorzitter van Amnesty International.

30 | 10 N-VA

In de ontwerpcongresteksten van N-VA krijgen Vlaanderen en Wallonië veel meer bevoegdheden. De federale regering wordt afgeslankt en er is geen premier meer. Brussel krijgt enkel grondgebonden bevoegdheden.

30 | 10 Fouilleren

Het Grondwettelijk Hof schrapt de uitbreiding van het naakt fouilleren die minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) had ingevoerd. Volgens het Hof is het een ‘aantasting van de lichamelijke integriteit’.

01 | 11 Autokeuring

Wie naar de technische autocontrole gaat, moet voortaan ook de groene kaart tonen die bewijst dat de auto verzekerd is. De regering wil zo onverzekerde wagens van de weg houden. Er rijden zoin België naar schatting 70.000 à 100.000 auto’s.

01 | 11 Cocaïne

Bij een controle in de haven van Zeebrugge vindt de politie ruim 67 kilo cocaïne op een schip. De lading zit verstopt in een Braziliaans vaartuig dat fruitpulp vervoerde. De drugs hebben een straatwaarde van zowat 3 miljoen euro.

02 | 11 Water

Tientallen Vlaamse gemeenten hebben voor in totaal 736 miljoen euro schulden doorgeschoven naar de waterintercommunale TMVW. Het gaat onder meer om investeringen in sporthallen, wegenwerken en rioleringen. Volgens TMVW is de schuldgraad onder controle.

02 | 11 Moord

Het Waalse parlementslid Bernard Wesphael, een van de oprichters van Ecolo, wordt aangehouden op verdenking van moord op zijn vrouw. Het koppel zat op hotel in Oostende. Wesphael verklaart dat zijn echtgenote zelfmoord pleegde terwijl hij sliep.

03 | 11 Klooster

In Sint-Joost-ten-Node beginnen ruim honderd agenten aan de ontruiming van het gekraakte Gesùklooster. Volgens burgemeester Emir Kir (PS) zijn er veiligheidsproblemen. De bewoners zijn vooral sans-papiers en Roma, vaak met kinderen.

04 | 11 Thielemans

Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) kondigt formeel zijn ontslag aan op de gemeenteraad. Op 16 december geeft hij de fakkel door. Zijn gedoodverfde opvolger is Kamerlid en OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS). Thielemans is 69 jaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content