De week (België)

23 / 09 Engels

Tot 20 procent van de professoren die in het Engels doceren, slaagt niet in een taaltest. Een gezakte prof mag strikt genomen niet langer lesgeven in het Engels. Veel professoren vinden dat de test te ver van hun vakgebied staat.

24 / 09 GGO’s

Elf milieuactivisten worden veroordeeld voor het vernielen van een ggo-aardappelveld in Wetteren, in 2011. Ze krijgen in beroep drie maanden voorwaardelijk en een boete. De leider van de groep krijgt zes maanden voorwaardelijk.

25 / 09 Afgekocht

Een Gentse projectontwikkelaar die onterecht 40.000 euro stempelgeld opstreek, gaat niet naar de cel. Hij kocht zijn straf van achttien maanden af van het Openbaar Ministerie met een extra boete van 33.000 euro.

25 / 09 Cartoon’s

De Antwerpse alternatieve bioscoop Cartoon’s is failliet. Het filmhuis zat volgens de curator al een tijdje in slechte papieren en kwam helemaal in de problemen na het overlijden van de Nederlandse geldschieter.

25 / 09 Laserpen

Een 25-jarige Maasmechelaar wordt opgepakt omdat hij met een laserpen naar F-16’s scheen. Bij de actie om de man te klissen, werden ook de straaljagers ingezet. De luchtmacht noemt zo’n pen levensgevaarlijk voor de piloten.

26 / 09 Afghanen

Een betoging van 350 Afghaanse asielzoekers in Brussel loopt uit op rellen. Ze willen papieren om in België te kunnen verblijven. Een vijftigtal wordt in een gesloten instelling geplaatst.

26 / 09 Fortis

In de Fortis-affaire worden zowel de rechtszaak naar de rommelkredieten als de beroepsprocedure over de noodkapitaalverhoging uitgesteld. Die laatste zou pas tegen 2018 plaatsvinden.

26 / 09 Fyra

De NMBS eist ruim 27 miljoen schadevergoeding van AnsaldoBreda, de fabrikant van de Fyra. De claim komt boven op een eerdere eis van 12,7 miljoen. De Italianen zeggen dan weer geld te zullen eisen van de NMBS.

28 / 09 Vertrekpremie

Stefaan De Clerck (CD&V), die voorzitter wordt bij Belgacom, houdt vast aan zijn parlementaire vertrekpremie van ruim 270.000 euro bruto. Hij wil er maatschappelijke initiatieven in West-Vlaanderen mee ondersteunen.

29 / 09 Navid Sharifi

De Afghaan Navid Sharifi, die al vijf jaar in België woont en werkt als loodgieter, wacht in een gesloten asielcentrum op zijn uitwijzing. Bij een familievete in Iran heeft hij in 2008 een schoonbroer zwaar verwond; hij vreest represailles.

30 / 09 Bende van Nijvel

Vlaamse speurders die onderzoek deden naar de Bende van Nijvel moeten bij de onderzoeksrechter in Charleroi komen. Die is op zoek naar een mol die het dossier saboteerde. Zo zou een zak wapens die werd gevonden een dwaalspoor zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content