09 / 09 Privacy

Gemeenten mogen geen privégegevens meer verkopen van burgers, beslist de Privacycommissie. Onder meer Destelbergen verkocht informatie over toegekende bouwvergunningen aan bedrijven. Het vroeg daar 20 euro voor.

09 / 9 Syrië

Pierre Piccinin, een Belg die vijf maanden gegijzeld werd in Syrië, is terug in het land. De man, een verwoed Syrië-reiziger, werd samen met een Italiaanse journalist ontvoerd en gemarteld. Volgens de overheid is er geen losgeld betaald.

10 / 09 Panda

De Antwerpse Zoo is boos omdat premier Elio Di Rupo twee Chinese panda’s naar dierenpark Pairi Daiza haalt, nabij Bergen. Volgens de N-VA gebruikte Di Rupo diplomatieke contacten om zijn thuisregio te bevoordelen.

11 / 09 EK voetbal

De Voetbalbond stelt bij de UEFA Brussel voor als speelstad tijdens het EK van 2020. De federale en gewestelijke regeringen gaan akkoord over de bouw van een nieuw stadion in Grimbergen op parking C van de Heizel.

12 / 09 GAS

De stad Mechelen schrapt een aantal absurde GAS-boetes, zoals het verbod op ‘belletje trek’ en de verplichting voor handelaars om een halfuur voor sluiting het bordje ‘gesloten’ op te hangen. Ook GAS-boetes voor minderjarigen verdwijnen.

13 / 09 Monnik

De vijftienjarige Giel mag niet naar India om er in een boeddhistisch klooster te wonen. Het hof van beroep weerlegt de toestemming van de jeugdrechter. De moeder ontkent dat er een ‘problematische opvoedsituatie’ is.

13 / 09 Sharia4Belgium

De leider van Sharia4Belgium, Houssien Elouassaki, is wellicht gesneuveld in Syrië. Het overlijden is niet 100 procent bevestigd, maar speurders gaan er wel van uit. Ook zijn broer kwam er al om.

14 / 09 Diesel

Dieselwagens ouder dan 15 jaar mogen vanaf 2016 Antwerpen niet meer in omdat ze te vervuilend zijn. Exemplaren ouder dan tien jaar moeten een roetfilter hebben. ‘Een symbolische maatregel’, aldus VAB en Touring.

14 / 09 Busongeval

Ouders van slachtoffers van het busongeluk in Sierre vragen bijkomende onderzoeksdaden aan het Zwitsers gerecht, onder meer een reconstructie. Het is niet zeker of die er komt, want de Zwitserse procureur stelde zijn eindrapport al voor.

15 / 09 Vermist

Een 17-jarig meisje dat al een week vermist was, is door de politie bevrijd uit handen van haar 26-jarige ex-vriend. Bij een achtervolging eerder deze week had de man een granaat naar de politie gegooid.

16 / 09 Hack

Belgacom vindt een ‘ingewikkeld en onbekend’ virus in zijn ICT-systemen. Mogelijk een zet van de Amerikaanse spionagedienst NSA, die het telefoonverkeer wil afluisteren. Belgacom dient een klacht tegen onbekenden in.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content