02 | 09 Kinder-gsm

De verkoop van ‘kindvriendelijke’ gsm’s aan kinderen onder de zeven jaar wordt verboden. Het gaat om toestellen met enkele knoppen die door de ouders voorgeprogrammeerd kunnen worden. Ook gsm-reclame die mikt op kinderen jonger dan dertien wordt verboden.

03 | 09 Vergoeding

Jannie Haek laat zijn vertrekpremie van 750.000 euro bij de NMBS vallen. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) had daartoe opgeroepen. Haeks collega Marc Descheemaecker heeft nog niet bekendgemaakt wat hij van plan is.

03 | 09 Delphine Boël

Delphine Boël laat haar zaak tegen koning Filip en prinses Astrid vallen en start een nieuwe zaak tegen koning Albert en Jacques Boël. Ze wil met brieven, foto’s en mogelijk een DNA-test bewijzen dat Albert haar vader is. Die ‘weigert als haar vader beschouwd te worden’.

04 | 09 Geweld

De politie verspreidt een video van een zware vechtpartij in Aalst op 1 juni. Al na enkele uren is er een verdachte, een zeventienjarige met een gerechtelijk verleden. Die biedt zichzelf aan bij de politie en wordt naar een gesloten instelling gestuurd.

04 | 09 Taal

Het loketpersoneel van de stad Menen mag alleen nog Nederlands spreken tegen mensen aan de balie. Burgemeester Martine Fournier (CD&V) vindt dat Nederlands in de verdrukking is door de vele Fransen en Walen die in Menen wonen.

05 | 09 Boete

De douane eist een boete van het Antwerpse Omega Diamonds omdat het bedrijf diamanten importeerde met valse papieren. In het fiscale luik van de zaak schikte Omega Diamonds onlangs voor 160 miljoen euro. De douaneboete kan in de miljarden euro lopen.

05 | 09 Schok

Bij schokdemperproducent Tenneco in Sint-Truiden zijn 250 banen bedreigd. Het bedrijf wil door de hoge Belgische loonkosten een deel van de productie naar Oost-Europa verhuizen. Ook de dalende vraag naar auto’s in West-Europa doet Tenneco pijn.

05 | 09 Zwart geld

In 2013 werden al 16.234 dossiers ingediend voor fiscale regularisatie, een absoluut record en bijna achtmaal zoveel als vorig jaar. Dat komt door strengere regels die gelden sinds 15 juli. De opbrengst voor de staat zal om en bij 830 miljoen euro bedragen.

06 | 09 Kranten

Mediagroep Corelio verkoopt zijn belang in L’Avenir aan de kabelmaatschappij Tecteo voor 26 miljoen euro. Tegelijk willen de mededingingsautoriteiten meer onderzoek naar Het Mediahuis, de joint venture die Corelio met Concentra wil oprichten.

07 | 09 Joint

Het Antwerpse parket stapt af van het gedoogbeleid voor cannabis. Ook als een gebruiker minder dan drie gram op zak heeft, volgt een pv en een boete van 75 euro. De Liga voor Mensenrechten zegt dat het beleid niet wettelijk is.

08 | 09 Dehaene

Jean-Luc Dehaene (73) kondigt aan dat hij in juni volgend jaar stopt met politiek. Hij wil geen steunende rol op een van de verkiezingslijsten volgend jaar. Dehaene was burgemeester van Vilvoorde, Europarlementslid en premier tussen 1992 en 1999.

09 | 09 Schaap

In Mechelen moeten moslims die een schaap slachten voor het Offerfeest daar voortaan vijftien euro voor betalen. De stad wil op die manier de kosten voor het slachten recupereren. De moslims zijn boos omdat er geen overleg was over de maatregel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content