De week (België)

05 | 08 Niertransplantaties

Het aantal niertransplantaties met levende donoren steeg van 10 in 2002 naar 57 in 2012. Toch doet Nederland het nog zes keer beter. Artsen pleiten voor dit soort transplantaties om de wachttijden voor patiënten (gemiddeld vier jaar) in te perken.

06 | 08 Banken

De restbank Dexia leed in de eerste jaarhelft 905 miljoen euro verlies, ruim meer dan verwacht. De opbrengsten van de kredietportefeuille zijn lager dan zijn financieringskosten. KBC verbaast dan weer met een winst van een half miljard.

06 | 08 Doel

Electrabel en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle stappen naar de Raad Van State. Volgens hen verhoogt de uitbreiding van de Antwerpse haven het risico bij een ongeval met de kerncentrale in Doel. De Vlaamse regering toont zich verbaasd.

06 | 08 Windhoos Een windhoos richt grote schade aan in Lier. Onder meer een deel van het dak van het Lierse voetbalstadion Lisp wordt afgerukt. De Lierse brandweer kreeg meer dan vijftig oproepen binnen, vooral voor losgerukte bomen en dakpannen.07 | 08 Ongeval

Op de werf van het nieuwe politiekantoor in Hoboken komt een arbeider om het leven. Toen hij de bekisting wegnam van een septische put, raakte hij bevangen door gassen. Ook een collega raakte gewond. Het arbeidsauditoraat start een onderzoek.

08 | 08 Paard

In Beverlo wordt voor de tweede keer in twee weken een paard zwaar mishandeld met een mes. In juli waren er ook al meldingen in Velm en Wezeren. En man uit Sint-Truiden breekt zijn voet bij de achtervolging van de dader. Voorlopig is die spoorloos.

09 | 08 Bekentenis

De 29-jarige Rus die verdacht wordt van de moord op Aurore Ruyffelaere legt bekentenissen af. Aanvankelijk ontkende hij elke betrokkenheid. Vorige week probeerde hij nog zelfmoord te plegen. Volgens zijn advocaat wordt hij verteerd door spijt.

09 | 08 Vier/Vijf

Wouter Vandenhaute en Erik Watté pompen, net zoals de andere aandeelhouders (Sanoma en Corelio) zeven miljoen euro extra in de tv-zenders Vier en Vijf, een totaalinvestering van 21 miljoen. De groep dreigde kredietafspraken met de banken te missen.

10 | 08 Bom

Nabij het station van Leuven wordt een kleine bom ontdekt. Het tuig was zeer amateuristisch in elkaar gezet en vermoedelijk niet dodelijk. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) noemt jongeren of anarchisten als waarschijnlijke makers.

10 | 08 Postbodes

De Post onderzoekt of postbodes ook voor andere taken ingezet kunnen worden dan enkel het bestellen van brieven. Er wordt gedacht aan het opnemen van meterstanden of het bezorgen van boodschappen. De vakbonden zijn het idee niet ongenegen.

11 | 08 Tanken

Belgische tankstations aan de grens krijgen almaar meer Nederlandse klanten omdat de benzine over de grens duurder is. Tegelijk blijken Belgen zelf minder te tanken door de crisis. De staat ontving 67 miljoen euro minder accijnzen in de eerste helft van 2013.

12 | 08 Fouilleren

Op initiatief van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zullen gevangenen binnenkort veel meer naakt worden gefouilleerd. Criminologen vinden dat de nieuwe regels te vernederend zijn. De Liga voor Mensenrechten overweegt stappen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content