In het kader van de fraudecommissie stelde staatssecretaris voor Fiscalefraudebestrijding Bernard Clerfayt (FDF) een werkgroep samen van vier experts: voormalige adviseurs van de grote fraudeconstructeurs. De vraag rijst of ze wel over de nodige morele autoriteit beschikken om zich te buigen over de aanpak van de fiscale fraude.

Om de evolutie van het charter van de belastingplichtige te evalueren, stelde staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF) een groep van vier experts aan, elk met een niet onbesproken staat van dienst, als advocaat van… banken. Thierry Afschrift werd voor kort door het Britse tijdschrift World Finance onderscheiden met de prijs voor de ‘beste Belgische fiscalist van 2009’. Ondanks die onderscheiding trad hij in het verleden op als adviseur van banken in het kader van het frauduleuze gebruik van forfaitaire buitenlandse belastingen (FBB). Hij lag aan de basis van een van de twee fiscaal meest strafbare FBB-constructies ooit (met Korea). Hij is ook een fervent verdediger van kasgeldvennootschappen, en beweert dat dit een toepassing is van het principe van de minst belastbare weg, en dus niet strafbaar is. Axel Haelterman, professor aan de K.U. Leuven en adviseur van Didier Reynders (MR) (onder meer voor de notionele-interestaftrek), raakte in 2002, als advocaat bij het toenmalige advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke, betrokken bij het netelige dossier van het Gentse softwarebedrijf Artwork Systems Group. ASG werd toen door de rechtbank van eerste aanleg veroordeeld tot een fiscale aanslag van 58,1 miljoen euro, omdat het bij zijn beursintroductie geen getrouw beeld van de onderneming had gegeven. Haelterman zelf ontsnapte op het nippertje aan een veroordeling.

Op verzoek van Anhyp (nu AXA) schreef Haelterman ook de juridische voorstudie voor de FBB-constructie via Uruguay en Gibraltar, die de bank aan potentiële klanten voorlegde om hen over de brug te krijgen. 132 klanten stapten in de boot. Jacques Malherbe, een bekende ondernemingsadvocaat, verdedigde een van de hoofdbeschuldigden in de FBB-constructie die werd opgezet door Anhyp met een link naar Gibraltar. Hubert Dubois verdedigde als fiscaal advocaat het Gentse Sidmar toen het in opspraak kwam als een van de grootste klanten van de FBB-constructie van Anhyp via Uruguay. Anhyp moest in die zaak 1 miljard Belgische frank (25 miljoen euro) aan de staat terugbetalen. Dubois ijvert er ook voor om artikel 629 van het wetboek van vennootschappen te laten schrappen. Laat dat nu net het artikel zijn dat onderzoeksrechters en politiediensten gebruiken om kasgeldvennootschappen te ontmantelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content