Wie goed is in statistiek kan aan de lopende band studies publiceren over uiteenlopende onderwerpen zonder aan geloofwaardigheid in te boeten. Dat is het handelsmerk van ingenieur-econoom Stijn Baert (UGent). In Journal of Economic Behavior & Organisation schrijft hij met een medewerker dat de jongste scholieren in een klas voorzichtiger sociale contacten leggen en doorgaans minder vrienden hebben dan gemiddeld. Dat kunnen ze deels compenseren door tegelijk bij de oudsten te zijn in een sportvereniging. Scholen en sportverenigingen hanteren dikwijls een andere standaard als ze respectievelijk hun leerlingen en leden verdelen.

Intensieve smartphonegebruikers slapen per nacht 12 minuten minder, ontdekte Baert.

Samen met een andere medewerker toont Baert in Economics aan dat het thuisvoordeel bij Europese voetbalmatchen groter is voor ploegen die op grote hoogte spelen. Thuisspelers zouden dan beter aangepast zijn aan de wat ijlere lucht dan de bezoekers.

In The Journal of Sleep Research, ten slotte, meldt Baert met twee collega’s dat studenten die hun smartphone intensief gebruiken een minder goede nachtrust hebben. Ze slapen gemiddeld ook 12 minuten minder, en leggen mogelijk minder goede examens af.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content