De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero over de agenda van Lissabon, de intra-Europese verhoudingen en het mogelijk EU-lidmaatschap van Turkije.

De Europese leiders hebben vier jaar geleden in Lissabon aangekondigd dat de Unie in 2010 de Verenigde Staten moet voorbijsteken. Scheidend Commissievoorzitter Romano Prodi noemt dat project nu een grote vergissing.

JOSÉ LUIS ZAPATERO: Europa moet geloven dat het over twintig jaar de belangrijkste wereldspeler kan zijn, want het heeft daarvoor de troeven. De euro staat sterk, en lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland zijn zich economisch aan het herstellen. Als we er nu nog in slagen om dynamischer en productiever te worden, en dus meer in onderzoek en onderwijs te investeren, dan zal de Europese Unie ongetwijfeld de leidende rol van de VS overnemen.

Tot op heden was Europa zelfs niet in staat om de militaire problemen op zijn eigen grondgebied te bolwerken. In de Balkan hebben we daarvoor nog altijd de Amerikanen nodig.

ZAPATERO: Het zal nog een tijdje duren voor we een gezamenlijke defensiepolitiek kunnen voeren. Dat kan pas als we over een gemeenschappelijk buitenlands beleid beschikken. De nieuwe grondwet is een belangrijke stap in die richting. Binnen 15 à 20 jaar zullen we zeker een Europese dienst voor Buitenlandse Zaken hebben.

De crisis in Irak heeft de EU politiek verdeeld, iets waar uw voorganger José Maria Aznar met zijn starre pro-Amerikaanse houding sterk toe heeft bijgedragen.

ZAPATERO: De situatie is nu anders. Spanje heeft vandaag betere betrekkingen dan ooit met Duitsland en Frankrijk, toch twee stuwende krachten van de Europese eenmaking. En Spanje zelf is dan weer het bewijs dat de Unie een succesverhaal is, ook wat de uitbreiding betreft. Wij hebben een sterke groei en een pijlsnelle ontwikkeling gekend…

… dankzij de miljardensteun uit Brussel.

ZAPATERO: Dat wilde ik net zeggen, dat wij dat hoofdzakelijk aan de Europese solidariteit te danken hebben. Door al dat geld groeien mijn dochters in veel betere omstandigheden op dan ikzelf of mijn vader. Spanje weet ook dat het moment stilaan komt dat het zichzelf solidair zal moeten tonen met landen als Bulgarije, Hongarije of Polen.

Moet ook Turkije een Europese lidstaat worden?

ZAPATERO: Op lange termijn wel, ja.

Wat heeft een moslimland als Turkije gemeen met de historische, culturele en politieke waarden van West-Europa?

ZAPATERO: De Turken willen ook Europese burgers zijn. En de Europese identiteit is gebaseerd op ons idee van een burgergemeenschap en op de waarden van de Verlichting. Om die reden respecteren wij ook de verscheidenheid in religie, cultuur en taal. © Der Spiegel

Copyright Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content