Onderzoekers beschrijven uitzonderlijke dieren uit de prehistorie.

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) delven diep in de geschiedenis van het leven. Paleontoloog Pascal Godefroit beschreef met zijn collega’s in PeerJ fossielen van een dinosaurus uit China van een dikke meter lang, die holen groef als een groot konijn. Hij leefde zo’n 125 miljoen jaar geleden en was sterk verwant aan de iguanodons die in België gevonden werden en prominent in het museum van het KBIN te bezichtigen zijn.

Thierry Smith en zijn collega’s melden in Journal of Vertebrate Paleontology dat ze een uil van een halve meter gevonden hebben, die zo’n 55 miljoen jaar geleden leefde. Het dier doodde zijn prooien met zijn klauwen, zoals een havik, en niet met zijn bek zoals de meeste uilen nu. Het illustreert dat uilen destijds een breder spectrum van hun leefwereld innamen dan vandaag. Mogelijk werden ze deels verdrongen door de latere opmars van dagroofvogels.

Olivier Lambert en zijn collega’s presenteren in Journal of Systematic Palaeontology een kleine potvis van zo’n 18 miljoen jaar geleden, die met een lange naaldvormige snuit vol tanden in ondiep water joeg. De huidige potvissen jagen in diep water op inktvissen.

Bioloog Wim Van Neer reconstrueert met zijn collega’s in Archaeological and Anthropological Sciences het vogelleven in onze contreien vanaf de tijd van de Romeinen, vooral op basis van etensresten. Kip, gans en eend waren uiteraard veelvuldig aanwezig, naast nu zeldzame soorten als patrijs en raaf. Ook soorten als auerhoen en monniksgier werden gevonden, maar mogelijk werden die getransporteerd uit andere regio’s.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content