Met de goedkeuring van een wetsontwerp in de Senaat is het debat over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg nog niet voorbij.

Nadat een meerderheid van 60 senatoren op kerstavond instemde met een ingrijpende hervorming van het Amerikaanse zorgverzekeringsstelsel sprak president Barack Obama van ‘een historische stemming’, het eindpunt van ‘een eeuwenlange strijd’. Maar voor de president de wet kan ondertekenen, moet het wetsontwerp van de Senaat worden afgestemd op het voorstel dat al eerder in het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd. Dat belooft nog een moeilijke discussie te worden.

Het Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten een comfortabele meerderheid hebben, houdt vast aan de oprichting van een overheidsbedrijf dat concurrerende verzekeringspolissen aanbiedt en wil de hervorming, die de komende tien jaar 1000 miljard dollar gaat kosten, financieren door een belastingverhoging voor grootverdieners. De Senaat wil de topinkomens juist ontzien en wijst iedere ‘publieke optie’ af.

Een gemengde commissie van beide parlementen moet nu tot overeenstemming zien te komen. Talrijke Democratische afgevaardigden hebben er al mee gedreigd dat ze de tekst van de Senaat niet zullen accepteren. Maar in de onderhandelingen zullen de senatoren allicht aan het langste eind trekken: in de Senaat komt het voor president Obama op één stem aan, en hij kan het zich dus niet permitteren om conservatieve Democratische senatoren voor het hoofd te stoten. ‘Er is deze keer nauwelijks speelruimte voor een compromis met het Huis van Afgevaardigden’, zegt Joe Lieberman, de onafhankelijke senator uit Connecticut die met de Democraten meestemde om het wetsontwerp goed te keuren. Lieberman geldt als bijzonder invloedrijk.

Zowel de Democraten als de Republikeinen beseffen maar al te goed dat de hervorming van de gezondheidszorg het belangrijkste thema zal worden in de campagne voor de Congresverkiezingen in november. De Democraten kunnen er zich op beroemen dat dankzij Obama’s hervorming 30 miljoen Amerikanen nu voor het eerst een ziektekostenverzekering krijgen – een kleine revolutie. Maar uit peilingen blijkt dat meer dan de helft van de Amerikanen niet gelukkig is met het nieuwe zorgstelsel. De Republikeinen zullen hun pijlen vooral richten op de belastingverhoging die ermee gepaard gaat. ‘Nog nooit is een zo onpopulaire wet op een dergelijke manier met de karwats door het parlement gejaagd’, schrijft TheWall Street Journal, het huisblad van de Amerikaanse conservatieven. ‘ Change? Dit is een verandering waar niemand in gelooft en waarvoor de Amerikanen nog in lengte van jaren zullen moeten betalen.’

© Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content