Volgens Carl Devos hoeft de SP.A niet meteen aanvallen op haar linkerflank te vrezen.

‘De SP.A moet eindelijk een duidelijk profiel kiezen’, zegt politoloog Carl Devos. ‘Wil ze een partij zijn die dicht aansluit bij de socialistische vakbond en waar alleen échte socialisten welkom zijn? Of wil ze het socia-lisme louter als inspiratiebron gebruiken en de deuren openzetten voor iedereen? Die knoop moet de SP.A nu doorhakken.’

Bij het ABVV en het socialistische ziekenfonds hebben ze het dezer dagen moeilijk met de partij. Een aantal kopstukken zou hardop dromen van een nieuwe politieke beweging.

carl devos: Dat is een verzuchting die al jarenlang geregeld terugkomt. Af en toe wordt er gedacht over een grote linkse beweging met het ABVV, het socialistische ziekenfonds en andere linkse organisaties. Maar uiteindelijk worden dergelijke plannen altijd weer afgevoerd voor ze ook maar een beetje concreet worden. En telkens als de socialistische organisaties het niet eens zijn met de partijlijn, worden dergelijke discussies weer gevoerd. Uiteindelijk komen ze altijd tot dezelfde conclusie: de SP.A is onze bevoorrechte partner, maar we praten ook met andere partijen.

devos: Een tijd geleden is er gepraat over een krachtenbundeling van onder meer SP.A Rood, CAP en PVDA+. Had de PVDA+ op 7 juni een beetje beter gescoord, dan was daar misschien iets van in huis gekomen. Maar ondanks de mediagenieke rodeneuzencampagne was het resultaat ontluisterend. Ik had nochtans verwacht dat de partij een heleboel linkse proteststemmen zou krijgen. Niet dus. Zoals de zaken er nu voor staan, zou zo’n links partijtje hoogstens een paar procentjes kunnen weghalen bij de SP.A en Groen!

De SP.A hoeft voorlopig dus geen concurrentie te vrezen op haar linkerflank?

devos: Ik geloof niet dat een nieuwe linkse partij op dit moment levensvatbaar kan zijn. Maar dat betekent niet dat er geen bestaande partij in het gat kan springen. Zo is Groen! zich meer aan het profileren als een linkse partij die ook op sociale thema’s wil wegen. Bovendien is de kans niet onbestaande dat er aan de linkerzijde een beweging of organisatie wordt opgestart door verschillende linkse spelers. Door op allerlei manieren aan het maatschappelijke debat deel te nemen, zou zo’n beweging het de SP.A knap lastig kunnen maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content