1990

Berlusconi heeft onder ede valse verklaringen afgelegd in verband met zijn lidmaatschap van de omstreden vrijmetselaars-loge Propaganda 2 (P2).

1994

Volgens de aanklagers van de operatie Propere Handen zouden bedrijven van Berlusconi’s holding Fininvest de Italiaanse fiscale politie smeergeld hebben betaald in ruil voor laksere controles. In 1998 wordt Berlusconi tot twee jaar en negen maanden celstraf veroordeeld, maar in beroep wordt hij vrijgesproken omdat de zaak inmiddels is verjaard.

1995

AC Milanvoorzitter Berlusconi zou naast de officiële transfersom nog eens 10 miljard lire (5,16 miljoen euro) onder tafel hebben betaald voor speler Gianluigi Lentini, die in 1992 buiten het transferseizoen van Torino overkwam. Door middel van een wetswijziging is de premier de onderzoekers te slim af. De zaak wordt geseponeerd.

Berlusconi zou miljoenen in het zwart hebben betaald voor gronden bij zijn villa Macheria. De zaak is in eerste aanleg al verjaard. Hij vraagt amnestie in hoger beroep, en krijgt die ook.

Berlusconi wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte en fiscale fraude bij de overname van de filmmaatschappij Medusa. In 1997 wordt hij veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden, maar in 2000 wordt hij in beroep vrijgesproken.

Via zijn offshorebedrijf All Iberian sluisde Berlusconi in de jaren tachtig enorme bedragen door naar de socialistische partij van premier Bettino Craxi, die via nieuwe wetten de weg vrijmaakte voor Berlusconi’s media-imperium. Berlusconi krijgt 28 maanden celstraf, maar wordt in beroep vrijgesproken omdat de feiten verjaard zijn.

1996

Het Spaanse gerecht verdenkt Berlusconi van belasting-ontduiking bij zijn Spaanse commer-ciële televisie-zender Telecinco.

1998

Berlusconi zou tijdens de overnamestrijd rond uitgever Mondadori een rechter hebben omgekocht. De premier wordt buiten vervolging gesteld.

2004

Omkoping en corruptie bij de overname van het staatsbedrijf SME. Berlusconi’s advocaat wordt tot vijf jaar celstraf veroordeeld.

2005

Berlusconi wordt beschuldigd van geknoei met de boek- houding in de tweede All Iberian-affaire. Uiteindelijk wordt hij niet vervolgd omdat de normen ondertussen zijn veranderd.

Berlusconi wordt ervan verdacht dat hij zijn Britse advocaat, David Mills, 600.000 dollar smeergeld zou hebben betaald om valse verklaringen af te leggen en belangrijke documenten te vernietigen.

Beschuldigd van vervalsing van de boekhouding, fiscale fraude en misbruik van sociale middelen. Zijn mediaconcern Mediaset wordt ervan verdacht de prijzen van uitzendrechten van Amerikaanse films artificieel te hebben opgetrokken.

2008

Berlusconi laat een wet goedkeuren waardoor hij juridische immuniteit krijgt zolang hij premier is.

2009

Berlusconi gaat naar het verjaardagsfeestje van de achttienjarige Noemi Letizia. Geruchten over een vermeende relatie doen zijn huwelijk met Veronica Lario stranden.

Advocaat David Mills wordt tot 4,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Er duiken foto’s op van schaars geklede mannen en vrouwen aan het zwembad van de Certosa, Berlusconi’s villa op Sardinië. De beelden, die in de periode 2007-2008 door fotograaf Antonello Zappadu werden genomen, zijn ondertussen in beslag genomen door het parket in het kader van een onderzoek naar vermeende schending van de privacy.

Berlusconi zou van de gebroeders Tarantini, zakenlui met een bedrijf dat medische apparatuur verkoopt, gunsten in natura hebben ontvangen in de vorm van meisjes die door de broers betaald werden. In ruil daarvoor zouden de broers grote orders van ziekenhuizen in de wacht hebben gesleept. Het parket van Bari onderzoekt de zaak.

Twee Italiaanse kranten zetten geluidsopnamen van ontmoetingen van Berlusconi met een escortemeisje op hun website.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content